Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Доплати пенсіонерам від ООН: хто отримає допомогу у 2024 році

Розповідаємо, які доплати до пенсії від ООН можуть отримати українці та яким вимогам потрібно відповідати для участі у програмі

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Доплати до пенсії від ООН

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Попри військові дії українці отримують пенсії та інші соціальні виплати, не стоять осторонь і міжнародні організації. Минулого року багато пенсіонерів отримували доплати від ООН, а цього року такі виплати вирішено продовжити, хоч і категорія отримувачів дещо зміниться.

Про це повідомили після засідання робочої групи Проєкту реформ гуманітарної допомоги та міжнародного розвитку для України (PeReHID).

Виплати пенсіонерам здійснюються за рахунок Всесвітньої продовольчої програми (ВПП ООН). Відповідну допомогу торік отримали майже 278 тисяч українців, а у 2024 році кількість отримувачів може збільшитись до 350 тисяч пенсіонерів. У 2023 році доплати до пенсії від ООН отримували громадяни, які відповідали таким категоріям вразливості:

  • пенсіонери, які від початку війни не отримували жодної допомоги від міжнародних організацій і не отримують виплат для ВПО;
  • проживати на територіях бойових дій або прифронтових територіях;
  • їхня пенсія не повинна була перевищувати 3250 гривень.

"Наше завдання – об'єднати зусилля для того, щоби максимально ефективно використовувати ту гуманітарну підтримку і те гуманітарне реагування, яке надається нашими міжнародними партнерами. Щоби надалі наша соціальна політика і наша соціальна сфера стала стійкою до викликів, які ми сьогодні проживаємо", – наголосила Міністерка соціальної політики Оксана Жолнович.

Які виплати отримували українці

З початку запуску програми зазначалось, що доплати отримають пенсіонери, пенсія яких не перевищувала 3 000 грн, але з листопада цей поріг підвищили до 3 250 гривень. Виплати, які нараховували громадянам, були у всіх різні, адже розмір доплати складав різницю між 3250 гривнями та їхньою пенсією.

Відповідно, якщо пенсія людини становила 2800 грн, то з листопада вони отримували доплату в розмірі 450 грн. Варто зазначити, що для отримання доплати, пенсіонерам не потрібно було нікуди додатково звертатись, кошти приходили їм на рахунки автоматично.

У 2024 році категорія громадян, яка може розраховувати на доплати до пенсії від ООН, було змінено, тепер вона надаватиметься пенсіонерам, які мають інвалідність. За прогнозами Міністерства соціальної політики України, другий етап благодійної програми охопить близько 350 тисяч осіб.

Раніше ми писали, як збільшення прожиткового мінімуму вплинуло на пенсії та інші соціальні виплати українців, а також як пенсіонери можуть самостійно вплинути на розмір своїх виплат.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.