Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Доплати українським пенсіонерам: кому збільшать виплати на 570 гривень

Розповідаємо, скільки доплачують українцям при досягненні певного віку та якій важливій умові потрібно відповідати громадянам, для отримання доплати

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Хто з українців має право на доплату до пенсії

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Багато українських пенсіонерів мають право на надбавки та доплати до своїх виплат. Відповідно громадяни, які досягнули певного віку, можуть отримати додаткові 570 гривень.

Про те, хто отримає таку прибавку до пенсії, повідомили в Пенсійному фонді України.

Додаткові 570 гривень — це прибавка за віком, яку отримують пенсіонери, яким виповнилось 80 років. Надбавка до виплати нараховується автоматично, починаючи з місяця, в якому у громадянина день народження. Доплату за віком також отримують такі пенсіонери:

  • 456 гривень — громадяни, яким виповнилось від 75 до 79 років;
  • 300 гривень — громадяни, яким виповнилось від 70 до 74 років.

Однак таку надбавку надають не всім пенсіонерам при досягненні відповідного віку, важливою умовою доплати — є менша пенсія, ніж 10 340,35 грн. Якщо виплата українця перевищує зазначену суму, надбавка не нараховується.

Кому проіндексують пенсії в березні 2024 року

У березні повинна пройти масштабна індексація пенсійних виплат українців. Попередній показник зростання пенсій складає 13%, але не всі громадяни відчують підвищення пенсій, зокрема це:

  • осіб, які мають виплати менші за мінімальні;
  • пенсіонерів, які вийшли на пенсію протягом останніх 3 років;
  • громадян, які отримують високі пенсії.

Особам, яким нараховано пенсію меншу за гарантовану, отримують соціальні доплати, а тому офіційно, вони мають мінімальні виплати. Відповідно, після перерахунку, їх пенсійні виплати збільшаться на суму рівну попередній надбавці.

Чому підвищення пенсії відчують не всі українці

Деякі громадяни могли не відчути підвищення виплат після індексації пенсії тому, що вони отримували додаткові виплати від держави. Сталося це через суттєвий недолік пенсійної системи України — урядові надбавки не індексуються тому, що вони не є частиною пенсії.

"Підвищували не просто розмір пенсії, незважаючи на те, що ці надбавки не індексуються. А ми індексували, підвищили весь розмір виплат сукупно, яку держава виплачувала цьому пенсіонеру. Таким чином, підвищили розмір пенсії торік майже на 20%, зокрема для 3 мільйонів пенсіонерів, у яких найнижчі пенсії", — повідомила заступниця міністра соцполітики Дар’я Марчак.

Відповідно, у 2023 році, уряд спробував виправити цей недолік та проіндексував виплати всіх громадян, які отримували найменші пенсії.

Раніше ми писали, хто має право на пенсію за вислугу років, а також що у Кабміні вирішили змінити принцип призначення виплат деяким громадянам.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.