Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Грошова допомога українцям: як отримати виплати ВПО у разі зруйнованого житла

Юристи поділилися порадами, які допоможуть подати заявку на отримання державної допомоги

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть оформити виплати ВПО у разі знищення житла

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Після 24 лютого 2022 року деякі українці втратили своє житло, і кількість таких людей зростає з кожним новим обстрілом. У такому разі є можливість оформити державну грошову допомогу на проживання ВПО.

Що для цього потрібно зробити розповіли фахівці зі Facebook-сторінки "Юридичний порадник для ВПО".

Що потрібно зробити для виплат ВПО у разі зруйнованого житла

Юристи повідомили, що українцям, чиє житло було знищено або пошкоджено до ступеня, непридатного для проживання, потрібно виконати наступні дії:

  1. Внести інформацію про руйнування до Державного реєстру майна. Її можна отримати через документальне підтвердження від місцевої влади чи обласної державної/військової адміністрації.
  2. Оформити довідку переселенця. Відповідно до законодавства, особам, чиє житло було пошкоджено внаслідок збройної агресії, слід оформити довідку ВПО. Це може вимагати акту обстеження технічного стану житлового приміщення.
  3. Подати документи на отримання грошової допомоги на проживання ВПО. Це можна зробити одразу під час отримання довідки.

До яких ще особливостей варто бути готовими

Серед важливих аспектів варто зазначити, що право на грошову допомогу поширюється на тих, хто раніше відмовився від неї через повернення до покинутого місця проживання, і їхнє житло було після цього зруйноване. Ураховуються також майнові критерії, які можуть включати депозити чи купівлю автомобіля.

Треба враховувати, що при відновленні житла або забезпеченні новим, допомога припиняється з наступного місяця після отримання документального підтвердження цього факту. Важливо зазначити, що є виключення для дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа віком до 23 років, які прибули з тимчасово окупованої території України.

Ці категорії осіб продовжать отримувати державну грошову допомогу у розмірі 3 000 гривень навіть у разі відновлення житлового приміщення, або ж отримання нового.

Раніше ми повідомляли, хто з переселенців залишиться без грошової допомоги вже у березні. Також пропонуємо дізнатися, кому з ВПО можуть підвищити виплати.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.