Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Індексація пенсій в Україні: на скільки можуть збільшити виплати у 2024 році

Розповідаємо, на скільки проіндексують виплати українським пенсіонерам цього року та чому запланований перерахунок може не відбутися

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Виплати пенсіонерам збільшать у 2024 році

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

За попередніми розрахунками пенсійні виплати українців будуть проіндексовані менше, ніж минулого року. Дані від народного депутата та голови парламентського комітету податкової політики Данила Гетманцева свідчать, що пенсії в Україні буде проіндексовано на 13%.

Про те, як зміняться виплати українським пенсіонерам у 2024 році, розповіли на сайті "На Пенсії".

Законодавством України передбачено, що показник індексації визначається за формулою:

50% від інфляції в попередньому році + 50% від середнього зростання зарплат за три останні роки.

В Держстаті зазначають, що у 2023 році половина від річної інфляції складала 12,9%. За словами народного депутата, інфляцію вдалося пригальмувати досить суттєво.

"За другою – уже дві з трьох розрахункових величин (зростання зарплат за періоди 2021/2020 і 2022/2021), а останню (2023/2022) остаточно порахують у середині лютого", — повідомив Гетманцев.

На його думку, з урахуванням досвіду попереднього року, у 2024 році можна розраховувати що пенсійні виплати українців будуть проіндексовані на 13%, що на 6,7% менше, ніж торік. Але, за словами міністерки соціальної політики Оксани Жолнович, не варто виключати, що уряд може відмовитись від запланованої індексації, якщо Україна не отримає в достатньому обсязі фінансову підтримку від міжнародних партнерів.

Як українці самостійно можуть збільшити свої пенсійні виплати

За словами начальниці Головного управління Пенсійного фонду України в Донецькій області Наталії Рад, певні норми законодавства спрямовані на мотивацію громадян до пізнішого виходу на пенсію.

"Тим, хто отримав право на пенсію за віком відповідно до Закону України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування", але після досягнення пенсійного віку виявив бажання працювати та отримувати пенсію пізніше, пенсія за віком призначається з урахуванням набутого страхового стажу на день звернення за призначенням пенсії", — розповіла чиновниця.

Залежно від того, наскільки пізніше людина виходить на пенсію її виплати можуть бути збільшені:

  • на 0,5% – за кожний повний місяць страхового стажу, починаючи з місяця, наступного за місяцем досягнення пенсійного віку, у разі відстрочення виходу на пенсію терміном до 60 місяців;
  • на 0,75% – за кожен повний місяць страхового стажу, починаючи з місяця, наступного за місяцем досягнення пенсійного віку, у разі відстрочення виходу на пенсію терміном понад 60 місяців.

Відповідно, за шість повних років відстрочки виходу на пенсію основний розмір виплат таких громадян збільшиться на 54%.

Раніше ми писали, хто може отримати пенсію у зв'язку з втратою годувальника, а також що буде з пенсіями українців цього року на фоні відсутності фінансової допомоги з боку Заходу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.