Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Київстар готує нові зміни для абонетів: які нововведення запровадить компанія

Пояснюємо, які зміни запровадить незабаром мобільний оператор незабаром та як це вплине на абонентів

Фото: Unsplash, Pro Гроші. Колаж: Pro Гроші

Номери Київстару починатимуться з нового коду

Фото: Unsplash, Pro Гроші. Колаж: Pro Гроші

Українському мобільному оператору Київстар дозволили користуватися кодом мережі 77 (+380 77). Це означає, що мобільні номери деяких клієнтів починатимуться з 077.

Про зміни повідомили у Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв'язку (НКЕК).

"НКЕК ухвалила рішення видати приватному акціонерному товариству Київстар дозвіл на користування кодом мережі призначення "77" для мобільного зв'язку з абонентською ємністю 10 млн негеографічних номерів для надання електронних комунікаційних послуг на території України терміном на 5 років", – зазначається у повідомленні.

Очікується, що на чинні номери мобільного оператора нововведення не вплине.Також у НКЕК пояснили:

  • дозвіл на використання коду мережі 77 діятиме п'ять років;
  • Київстар зможе підключити до мережі десять мільйонів нових номерів.

Зауважимо, що наразі мобільні номери Київстару починаються з:

  • 067;
  • 068;
  • 096;
  • 097;
  • 098.

Водночас у Telegram-каналі незалежної спільноти мобільних технологій України MZU – Мобільний Зв'язок України зазначається, що у Київстарі вважають, що завдяки новому коду уникнуть дефіциту вільних номерів. До того ж мобільний оператор:

  • збереже можливість подальшого сталого розвитку послуг, які вже існують;
  • встановить достатній карантинний період для наявного ресурсу нумерації, щоби зменшити кількість скарг від абонентів;
  • створить ресурс, якщо вийде з ладу мережа в одного з операторів зв'язку.

"Вільного номерного ресурсу замало для того, щоби задовольнити потреби абонентів у перспективі найближчих двох років", – пояснили у Київстарі прохання виділити новий код.

Безплатний роумінг для українців в Євросоюзі

У лютому 2024 року український парламент підтримав законопроєкт №10265 у якому вказується, що з українців в ЄС не стягуватимуть додаткові гроші за дзвінки до України. Безплатний роумінг діятиме впродовж чотирьох місяців.

"Україна виконала одну з умов євроінтеграції у сфері електронних комунікацій", — пояснив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Наразі ж громадяни України в країнах Європи можуть користуватися тимчасовим безплатним роумінгом. Європейські мобільні оператори погодилися скасувати плату у 2022 році, коли Росія розпочала повномасштабну війну проти України.

Раніше ми писали, як змінилися тарифи Київстару з 1 лютого 2024 року. Також ми розповідали, що в Україні з'явилися обмеження на видачу готівки в банкоматах.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.