Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Краса в деталях: який вигляд мають різдвяні монети від НБУ різних років (фото)

За часи незалежності Національний банк презентував чимало нумізматичної продукції з унікальними дизайнами

Фото: НБУ/Flickr. Колаж: Pro Гроші

Монети, які випускав Національний банк з нагоди Різдва

Фото: НБУ/Flickr. Колаж: Pro Гроші

Для НБУ стало традицією випускати пам’ятні монети до конкретних свят, аби відзначити подію. Наприклад, існує серія, присвячена Різдву. Всі вироби мають унікальні дизайни, причому є хорошою інвестицією, оскільки в майбутньому дорожчають. Власники, які придбали монети з дорогоцінних металів, наприклад, золота чи срібла, зможуть продати їх з великою вигодою.

Які саме різдвяні монети карбував Національний банк, розповіли експерти Violity в Instagram.

Регулятор досі тішить колекціонерів чудовими виробами, випущеними з нагоди народження Христа. Кожен українець знайде в серії монету по кишені, адже колекцію доповнює навіть звичайна продукція з нейзильберу.

"Дарувати монети на свята – чудова ідея, тож нумізматичну продукцію карбують у всьому світі. Не відстає і Нацбанк України: протягом останніх десятиліть установа випустила чимало монет на будь-який гаманець і смак", – зауважили в публікації.

У 1999 році світ побачив пам'ятні монети "Різдво Христове" в трьох номіналах:

  • 5 гривень – з нейзильберу;
  • 10 гривень – зі срібла;
  • 50 гривень – із золота.

Станом на 2023 рік ринкова вартість золотого виробу може сягати 50 000 гривень. Аверс містить дві постаті ангелів, а на реверсі зобразили біблійну легенду про народження Ісуса Христа: Богоматір із немовлям, яку оточують тварини та люди з дарами.

 | Фото: Skupkamonet.com.ua
 | Фото: Skupkamonet.com.ua

Монета "Різдво Христове" від НБУ

Фото: Skupkamonet.com.ua

Монета "Різдво Христове" від НБУ

Фото: Skupkamonet.com.ua

2016 рік ознаменувався столітньою річницею першого виконання пісні Миколи Леонтовича "Щедрик" хором Київського університету. Тож Національний банк України викарбував пам'ятні монети в нейзильбері (5 гривень) та сріблі (20 гривень). Вони належать до серії "Українська спадщина", містять поетичні образи ластівки, колядників, дзвіночків, різдвяної зірки та самого автора композиції.

 | Фото: Violity
 | Фото: Violity

Монети "Щедрик" від НБУ (2016)

Фото: Violity

Монети "Щедрик" від НБУ (2016)

Фото: Violity

2018 рік відзначився випуском монети під назвою "До новорічних свят". Її номінал – 5 гривень, матеріал – нейзильбер із тамподруком. На реверсі показали кольорову різдвяну зірку, аверс прикрашено зображеннями янголів, сніжинок і зірочок.

 | Фото: Violity
 | Фото: Violity

Монета "До новорічних свят" від НБУ

Фото: Violity

Монета "До новорічних свят" від НБУ

Фото: Violity

У 2023 році регулятор ввів у обіг цілий набір з трьох срібних монет, виготовлених у формі дзвіночків. Їх номінал становить 30 гривень. Вироби вражають красою та унікальним дизайном:

  • центральна монета – вертеп з різдвяною зіркою, перше виконання "Щедрика" у Карнеґі-холі (Нью-Йорк), ластівка;
  • бокові монети – збірна композиція з янголів, кольорові прапори України та Сполучених Штатів Америки, історичні культові споруди Києва та Нью-Йорка, дзвоники.

Набір монет "Щедрик" від НБУ (2023)
Набір монет "Щедрик" від НБУ (2023)
Фото: НБУ

Монета, присвячена біблійному персонажу

Наприкінці грудня 2023 року регулятор викарбував п’яту за місяць пам’ятну монету. Вона присвячена образу архангела Михаїла – борцю з силами зла, захиснику віри та покровителю воїнів. Номінал становить 10 гривень, а матеріал – срібло 999 проби.

Всього випустять до 10 000 екземплярів, аби продати в онлайн-магазині нумізматичної продукції НБУ та банках-дистриб’юторах. Варто зазначити, що це не вперше, коли з’являється пам’ятний виріб із присвятою архангелу Михаїлу.

"Сьогодні образ Архістратига Михаїла присутній в атрибутиці українських десантників, як уособлення боротьби з силами зла", – прокоментували в Національному банку.

На реверсі монети зображено верховного ангела з мечем і німбом, що оздоблені локальною позолотою. Навколо нього викарбували слова з поеми Тараса Шевченка "Гайдамаки". Аверс містить лавровий вінок та патерн зі стилізованих давньоруських грошей.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Нацбанк випустив нову пам’ятну монету та розповідав, що на ній зображено та кому вона присвячена. Також ми повідомляли про топ-3 монети, які принесуть тисячі гривень.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.