Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Мільйони у біткоїнах: скільки криптовалюти задекларували українські чиновники

Депутати та посадові особи з кожним роком звітують за більшу кількість криптовалюти у своєму володінні

Фото: Pexels, Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українські чиновники подали понад 1 400 декларацій з криптою

Фото: Pexels, Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

За 2022 рік було подано 1 428 декларацій, які містили криптовалютні активи. Для порівняння, у 2021 році біткоїни, ефіріум та інші токени фігурували лише в 788 деклараціях українських високопосадовців. Це свідчить про зростаючий попит на крипту і відсутність ризиків володіння.

Дані наводить Опендатабот.

Хто задекларував найбільше біткоїнів

Популярною криптовалютою серед чиновників і депутатів є біткоїни (BTC), ефіріум (ETH) та стейблкоїни (USDT). Хоча в переліку значно більше віртуальних активів, навіть токен виробника з України – Solana. Розподіл за криптою серед поданих декларацій має такий вигляд.

Топ криптовалюти, яку задекларували чиновники у 2022 році
Топ криптовалюти, яку задекларували чиновники у 2022 році
Фото: Опендатабот

Першість за кількістю біткоїнів має депутат Одеської обласної ради Микита Кузькевич. У його володінні перебуває 121 BTC, що у гривневому еквіваленті дорівнює понад 195 мільйонів. Окрім нього до п’ятірки осіб, які задекларували найбільше криптофлагманів, входять:

  • Іван Іванов (перший заступник начальника митниці) – 102 BTC;
  • Олександр Кізляр (депутат Хмельницької районної ради) – 100 BTC;
  • Олег Бондаренко (голова Комітету з питань екологічної політики та природокористування) – 80 BTC;
  • Олексій Кучер (голова Державної регуляторної служби) – 77 BTC.

Станом на 12 лютого один біткоїн коштує 48 600 доларів. Також із декларацій відомо, що голова Державної служби геології та надр Роман Сарамага втратив у 2021 році рекордну кількість BTC – майже 381 токен, що у гривнях становить орієнтовно 615 мільйонів.

Лідери за кількістю ETH і USDT

Ефіріум перебуває на другому місці за популярністю у світі, хоча коштує набагато менше за флагмана криптовалютного ринку – лише 2 520 доларів. Лідерство серед українських політиків має Ігор Осіпов, на його рахунку 1 800 ETH. Чоловік займає посаду депутата в Подільській районній раді Одеської області.

USDT ще називають стейблкоїнами, або криптодоларами. Ці активи вважають найбільш стійкими і безпечними, оскільки вони прив’язані до вартості американської валюти. Тому не можуть впасти чи вирості в ціні, отже чудово підходять для збереження грошей від інфляції чи інших економічних зрушень.

Найбільше криптодоларів за 2022 рік задекларував заступник начальника департаменту Офісу Генерального прокурора Віталій Бровко – всього 774 500 одиниць. Це приблизно 29 млн гривень. На другому місці зі схожими даними перебуває директор департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції Максим Кисельов – 702 172 USDT (25 млн гривень).

Статистика щодо кількості декларацій від посадовців за 2022 рік
Статистика щодо кількості декларацій від посадовців за 2022 рік
Фото: Опендатабот

"Проаналізувавши велику кількість декларацій, варто відзначити їх неякісне заповнення. Складається враження, що посадовці витрачають 5 хвилин. З отриманої статистики видається, що володіння таким непрозорим активом, як криптовалюта, для чиновників не є чимось ризикованим або підозрілим", – йдеться в дослідженні.

Що відбувалося на криптовалютному ринку з початку лютого

Відповідно до даних порталу Coin Market Cap у період з 5 по 12 лютого вартість біткоїна виросла майже на 14%, що стало найбільшим зростанням курсу з жовтня 2023 року. Ефіріум також не стояв на місці: тижневий приріст склав понад 9%, а ринкова капіталізація піднялася до рівня 304 млрд доларів.

Інші цифрові монети з рейтингу топ-10 по капіталізації за останній тиждень подорожчали. Йдеться про Solana, BNB, Cardano, Dogecoin та XRP. Плюс Avalance (AVAX) вдалося повернутися в десятку найбільших криптоактивів завдяки зростанню вартості на 10%.

На думку генерального директора Marathon Digital Holdings Фреда Тіля, поступове дорожчання біткоїна продовжиться до кінця третього або початку четвертого кварталу 2024 року. Після цього вартість падатиме орієнтовно до січня 2025 року. А далі ситуація стабілізується та дозволить BTC досягти значних висот.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що біткоїн не виправдав очікування та розповідав, що сталося з курсом після початку торгів на біржах. Також ми повідомляли, що невідома крипта злетіла в ціні після слів Ілона Маска.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.