Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Мрія всіх колекціонерів: топ-5 найдорожчих марок світу та скільки вони коштують (фото)

Філателісти мріють отримати у власну колекцію рідкісні екземпляри, щоб стати єдиними власниками дорогоцінних марок

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

П'ятірка найдорожчих поштових марок світу

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

У світі існує чимало поштової продукції, яка стала раритетом та опинилася у володінні затятих колекціонерів. Але звання найбільш дорогих і цінних марок, які залишилися в одному екземплярі та перетворилися на здобуток громадськості, мають одиниці.

Сайт Pro Гроші розповідає, які поштові марки отримали статус найдорожчих і найрідкісніших у світі.

"Британська Гвіана", 1856 рік

Це одна з найбільш легендарних марок, оскільки в жодному куточку планети не знайдеться схожої. Її випустили у місті Джорджтаун номіналом 1 цент. Сьогодні на клаптику паперу збереглися лише брудні плями та жирний відбиток поштового штемпеля, а колись дизайн зображав корабель, що був символом колонізації.

У 2014 році марку придбав американський підприємець Стюарт Вайцман на аукціоні Sotheby's за 9,4 млн доларів. Пізніше, у 2021 році, її викупила компанія Stanley Gibbons – найстаріший у світі дилер поштових марок – за 8,3 млн доларів.

Марка "Британська Гвіана" 1856 року
Марка "Британська Гвіана" 1856 року
Фото: Sothebys

"Святий грааль", 1868 рік

Марка номіналом 1 цент із зображенням відомого політичного діяча Бенджаміна Франкліна. Особливість продукції в рідкісному вафелюванні типу Z – це спеціальне пресування готових марок, яке нібито захищало від шахрайства. На сьогодні відомо про існування двох екземплярів: один знаходиться в колекції Нью-Йоркської публічної бібліотеки, інший – у приватного колекціонера Білла Гросса. Марку оцінили у 3 млн доларів.

Марка "Святий грааль" 1868 року
Марка "Святий грааль" 1868 року
Фото: скриншот

"Сицилійська помилка кольору", 1859 рік

Її особливість ховається у назві. Першочергово марку задумували у помаранчевому кольорі, але при друці сталася помилка, яка призвела до фарбування в синій відтінок. Довгий час філателію визнавали найдорожчою у світі, адже на аукціоні її продали за 2,6 млн доларів. Але згодом з’явилася "Британська Гвіана", яка забрала лідерство собі. Наразі відомо про існування двох екземплярів марки "Сицилійська помилка кольору".

Марка "Сицилійська помилка кольору" 1859 року
Марка "Сицилійська помилка кольору" 1859 року
Фото: скриншот

"Жовтий трискілінг", 1855 рік

Шведська марка номіналом три скілінги (старовинна грошова одиниця). Тут також виникла проблема з кольором: спочатку продукцію хотіли надрукувати зеленою, але результат виявився неочікуваним. Актуальна вартість марки невідома, востаннє її ціну називали на аукціоні 1996 року – 2,3 млн доларів.

Марка "Жовтий трискілінг" 1855 року
Марка "Жовтий трискілінг" 1855 року
Фото: скриншот

"Уся країна – червона", 1968 рік

Марка китайського виробництва часів Культурної революції. Збереглися лише дев'ять копій, одну з яких продали в Пекіні за 2 млн доларів. Дизайн відповідає тогочасним мотивам: група китайців тримає над головами знаменитий "Цитатник" Мао Цзедуна, а вгорі майоріє червона карта КНР в ореолі яскравого сяйва.

Цікава історія супроводжує продукцію: марки були в обігу лише пів дня, поки не помітили серйозну помилку – білий колір Тайваню на мапі (що свідчить про відокремленість території від Китаю).

Марка "Уся країна – червона" 1968 року
Марка "Уся країна – червона" 1968 року
Фото: China.org

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Укрпошта присвятила нові марки своїм працівникам і розповідав, що на них зображено. Також ми повідомляли, що Укрпошта показала останню святкову марку 2023 року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.