Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Наслідки кібератаки на оператора: що варто зробити абонентам Київстару

Розповідаємо, що радять експерти зробити абонентам Київстару після останньої кібератаки на мобільного оператора

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Персональні дані в небезпеці

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Після потужної кібератаки на "Київстар", клієнтів популярного мобільного оператора радять поміняти абсолютно всі паролі. На думку експертів, таку процедуру краще проводити регулярно, адже Росія веде війну з Україною у кіберпросторі, а тому не можна виключати крадіжки персональних даних.

Про це повідомив співзасновник компанії Cyber Unit Technologies Єгор Аушев, в інтерв'ю NV.

На думку експерта, коли відбуваються подібні ситуації пов'язаній із цифровими чи мобільними технологіями, як це було з одним з найбільших операторів України, варто змінювати паролі.

"Якщо відбувається те, чого ви не розумієте, не зайвим буде змінити паролі на тих ресурсах, якими ви користуєтеся. Регулярно відбуваються крадіжки даних. Ми перебуваємо в стані війни, кібервійни зокрема", — запевнив Єгор Аушев.

За його словами, важливо проводити заміну паролів регулярно, бажано кожні три місяці, не прив'язуючись до подібних кібератак збоку Росії. Він наголосив, що від цього залежить не лише ваші особисті дані, а й безпека інших громадян та військових.

"Це ваша особиста безпека, безпека ваших рідних, безпека ваших друзів, родичів, військових, наприклад. Тому що вас можуть зламати, щоб отримати доступ до військових, або соцмереж ваших, і зрозуміти, де перебуває та чи інша людина. Тому кожна людина зараз є елементом національної кіберстійкості", — запевнив експерт.

Коли з'явиться мобільний інтернет в клієнтів Київстару

Після кібератаки на мобільного оператора 12 грудня, велика кількість українців залишилась без мобільного зв'язку та інтернету. Проте через два дні, 14 грудня, майже всім клієнтам повернули голосовий зв'язок та активно працюють над відновленням решти послуг.

"Також майже на 99% відновлені послуги голосового зв'язку. Ми прямо зараз закінчуємо останню географію – це правий берег Дніпра у Києві", — заявив президент компанії Олександр Комаров.

Що стосується інтернету, то за словами Комарова, поки що вдалося повністю відновив послуги домашнього інтернету і на черзі мобільний. За прогнозами компанії у другій половині дня, 14 грудня, розпочнеться відновлення роботи мобільного інтернету на заході України й поступово рухатимуться на інші регіони.

Раніше ми писали, в яких регіонах України абоненти Київстару знову можуть користуватися зв'язком, а також як збій у роботі мобільного оператора вплинув на зв'язок з військовими.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.