Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

НБУ презентував першу пам’ятну монету 2024 року: кому її присвятили (фото)

Придбати нумізматичну продукцію можна буде з 7 лютого в онлайн-магазині Національного банку України

Фото: НБУ/Flickr. Колаж: Pro Гроші

Нацбанк випустив монету для службовців державної охорони

Фото: НБУ/Flickr. Колаж: Pro Гроші

29 січня НБУ презентував нову пам’ятну монету, присвячену державному правоохоронному органу спеціального призначення. Це службовці, які захищають вищих посадових осіб нашої держави та іноземні делегації. Монета стала першою нумізматичною продукцією, випущеною Нацбанком у 2024 році.

Про це повідомила пресслужба регулятора на офіційному сайті.

Монету "Управління державної охорони України" присвятили людям, які кожного дня виконують непросту та небезпечну роботу – захищають президента, народних депутатів, представників Кабінету міністрів, іноземних гостей тощо.

"Уже 32 роки, з самого початку незалежності України, вони на високому професійному рівні щоденно виконують відповідальну роботу, демонструючи стійкість, витримку, силу волі та патріотизм, дотримуючись лицарського кодексу честі та козацьких традицій", – зауважив на презентації заступник голови Національного банку Олексій Шабан.

Номінал монети – 5 гривень, матеріал – нейзильбер. Дизайн містить:

  • аверс – емблему Управління державної охорони України, девіз "ДЕРЖАВІ. НАРОДОВІ. ЗАКОНУ" на матовому тлі;
  • реверс – композицію з елементами, які символізують різні історичні періоди становлення нашої держави, наприклад, стилізований тризуб, булаву з шаблями і щитом, об’єктив камери.

 | Фото: НБУ
 | Фото: НБУ
 | Фото: НБУ

Нова пам'ятна монета від НБУ, присвячена Управлінню державної охорони

Фото: НБУ

Нова пам'ятна монета від НБУ, присвячена Управлінню державної охорони

Фото: НБУ

Нова пам'ятна монета від НБУ, присвячена Управлінню державної охорони

Фото: НБУ

Реалізація монети розпочнеться 7 лютого в онлайн-магазині нумізматики Національного банку. Через інтернет реалізують 20 000 примірників, у перший день українцям буде доступно 15 000 штук. Згодом монети з’являться в банках-дистриб’юторах. До речі, за 2023 рік НБУ ввів в обіг п’ять пам’ятних монет, присвячених захисникам і захисницям. А цього року планує випустити близько 10 нових екземплярів.

Монета з символікою 2024 року

Раніше ми розповідали, що для НБУ стало традицією створювати пам'ятні монети з символами прийдешнього року. Цього разу мова про Зеленого Дерев'яного Дракона (символ 2024 року за східним календарем), якого зобразили на нумізматичній продукції. Втім поряд із драконом на монеті викарбували інші речі, що говорять про незламний дух українського народу. Дизайн містить:

  • аверс – 12 символів східного календаря по колу, як годинник, стрілка якого вказує на дракона;
  • реверс – шеврон Збройних сил України, міфологічну тварину, зображену в трикутнику, чотири символи кожної пори року (сніг, квіти, плоди, гілки).

Номінал монети відповідає 5 гривням, матеріал традиційний – нейзильбер. Заплановано випустити в обіг 80 000 примірників. Придбати монету в сувенірному пакуванні можна в онлайн-магазині НБУ за 131 грн. Але варто спішити, бо продукцію розкуповують дуже швидко, а склад не встигають поповнювати новими екземплярами.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Національний банк випустив нову пам’ятну монету і розповідав, що зображено та кому вона присвячена. Також ми повідомляли, які українські монети можуть принести тисячі гривень.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.