Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Унікальні монети від НБУ продають за 45 000 грн – що в них особливого (фото)

Національний банк завжди випускав унікальну нумізматичну продукцію, проте з набором 2020 року дійсно ніщо інше не може змагатися

Фото: НБУ, УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Набір із дев'яти квадратних монет коштує в Україні 45 000 грн

Фото: НБУ, УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українські колекціонери готові віддавати за оригінальні монети великі гроші. Це стосується не лише обігових грошей, випущених із браком і дефектами, але й колекційних наборів та пам’ятної продукції. Дуже унікальними є монети 2020 року виготовлення, присвячені поемі Івана Котляревського.

Про це йдеться на сторінці Violity в Instagram.

Набір "Енеїда" складається із дев’яти срібних монет квадратної форми номіналом по 10 гривень. Випуск належить до серії "Духовні скарби України", адже зображає сюжети поеми видатного письменника та громадського діяча Івана Котляревського. Свого часу продукція отримала звання "Кращої монети року", що вдалося досягти унікальним дизайном.

Всі елементи набору виготовлені зі срібла 999 проби з локальною позолотою, на декількох монетах використали тамподрук. Дизайн містить:

  • аверс – малий Державний Герб України, рік карбування, номінал, позначення металу, масу, логотип Національного банку, вертикальні написи "І. КОТЛЯРЕВСЬКИЙ/ЕНЕЇДА", скомпоновані сцени поеми, в яких герої подорожують, воюють, розважаються, плачуть, бенкетують тощо;
  • реверс – зображення козака у червоному вбранні, портрет Івана Котляревського, ілюстрація Енея, що складається із фрагментів шести монет.

Набір "Енеїда" від Нацбанку 2020 року
Набір "Енеїда" від Нацбанку 2020 року
Фото: НБУ

"Набір з дев’яти пам’ятних монет присвячений духовній та культурній пам’ятці українського народу – поемі "Енеїда" видатного українського письменника Івана Котляревського, який започаткував цим твором нову українську літературу. Її написано живою народною мовою, життя українців зображено в широкому контексті мови, історії, звичаїв, традицій і побуту", – йдеться в повідомленні НБУ.

Наразі українці можуть купити чи продати набір як на онлайн-аукціонах, так опублікувавши оголошення на спеціалізованих сайтах. Наприклад, на Violity монети коштують 45 500 грн, причому ціна фіксована. Тобто не потрібно брати участь в аукціоні та завищувати ставки для перемоги над іншими учасниками. Достатньо лише клікнути на кнопку "Купити" і завершити угоду.

Плюс набори продають на ОЛХ. Проте ціна не сильно відрізняється – від 44 000 до 48 000 грн. Звісно, купувати настільки дорогий товар досить ризиковано, тому бажано користуватися "ОЛХ Доставкою", щоб не натрапити на шахраїв.

Вартість набору монет "Енеїда" на ОЛХ
Вартість набору монет "Енеїда" на ОЛХ
Фото: скриншот

Які старі монети коштують кілька тисяч гривень

Власники копійок 1992 року можуть знайти серед дріб’язку досить цінні екземпляри. За них колекціонери готові платити до 10 000 грн, інколи навіть більше, якщо унікальність виробу того вартуватиме. Наприклад, 50 копійок різновиду 3Ваг реально продати за 4 000-11 000 грн. Серед характеристик монети вирізняють такі:

  • товстий середній зуб тризуба;
  • рисунок розміром 17,7 мм;
  • гроно №1 має 4 ягоди, а п'ята ягода злилась з вінком.

5 копійок 1992 року цілком можливо реалізувати нумізматам за 3 000 грн. Але важливо, щоб штам відповідав різновиду 2Бам. В цьому можна переконатися, знайшовши на виробі гострий та вузький середній зуб тризуба, а також одиницю в даті без хвостика. Плюс такі копійки не мають гурта.

Раніше сайт Pro Гроші писав, який вигляд мають різдвяні монети від НБУ різних років. Також ми повідомляли, що НБУ презентував п’яту монету за грудень і розповідали, що особливе на ній зобразили.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.