Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

НБУ презентує пам'ятну монету до Дня закоханих: який вигляд вона має (відео)

На реверсі та аверсі можна знайти безліч деталей, які мають свої сенси та символи

Фото: УНІАН, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Українці вже можуть придбати дану монету

Фото: УНІАН, НБУ. Колаж: Pro Гроші

В Україні зʼявилась нова памʼятна монета. Національний банк України випустив її до Дня закоханих, а тому назву вона має символічну – "Кохання". Українці вже можуть її придбати.

Про це повідомляє пресслужба НБУ в Telegram.

Пам’ятна монета "Кохання" виготовлена з нейзильберу та має номінал 5 гривень.

На аверсі знаходиться стилізована троянда у вигляді серця. А от на її пелюстках написано слово "кохання" найпоширенішими мовами світу.

"Це додатково підкреслює універсальність та безмежність цього почуття, яке не знає ані кордонів, ані мовних бар’єрів", – йдеться в повідомленні.

На реверсі монети можна знайти серце, що довкола має хвилі.

"Така композиція символізує всеосяжність кохання, вібрації якого сягають найпотаємніших глибин душі", - йдеться в повідомленні.

З середи, 14 лютого 2024 року, монети можна вже придбати в інтернет-магазині НБУ. Поступово вони зʼявлятимуться і в банках-дистриб’юторах. Тираж монети – до 50 тисяч штук.

Монета з символікою 2024 року

Раніше ми розповідали, що для НБУ стало традицією створювати пам'ятні монети з символами прийдешнього року. Наприклад, в Україні також створили монету із Зеленим Дерев'яним Драконом (символ 2024 року за східним календарем). Втім поряд із драконом на монеті викарбували й інші речі. За словами експертів, такі деталі говорять про незламний дух українського народу. Дизайн містить:

  • аверс – 12 символів східного календаря по колу, як годинник, стрілка якого вказує на дракона;

  • реверс – шеврон Збройних сил України, міфологічну тварину, зображену в трикутнику, чотири символи кожної пори року (сніг, квіти, плоди, гілки).

Номінал монети – теж 5 гривень. Матеріал традиційний – нейзильбер. В обігу зʼявилось аж 80 000 примірників. А придбати ви таку монету можете в сувенірному пакуванні в онлайн-магазині НБУ за 131 грн. Однак зверніть увагу, що вона користується попитом, а тому швидко може закінчитися. Більше про монету читайте в нашому матеріалі за посиланням.

Дорогі монети інших номіналів

Раніше ми розповідали, що не лише 10 копійок можна дорого продати нумізматам. Існує чимало інших номіналів і різновидів, за якими полюють колекціонери. Свого часу на торгах власники унікальних виробів змогли отримати від поціновувачів скарбів такі суми за монети:

  • 5 копійок 1.1ААм – 30 002 грн;

  • 2 копійки 1АА+ – 48 001 грн;

  • 1 гривня 2ААг+ – 58 000 грн;

  • 1 гривня 2ААд – 82 007 грн;

  • 2 копійки 1ГА – 79 990 грн;

  • 2 копійки 2.1АА – 105 001 грн.

Більше про це читайте тут.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Національний банк випустив нову пам’ятну монету і розповідав, що зображено та кому вона присвячена. Також ми повідомляли, які українські монети можуть принести тисячі гривень.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.