Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Отримання ліків за е-рецептом змінили: що треба брати в аптеку з 15 грудня

Запроваджені зміни є тимчасовими, поки не вдасться повноцінно відновити мобільний зв'язок для всіх абонентів

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Для українців тимчасово змінили процедуру отримання ліків за е-рецептом

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українці, які користуються SIM-картами Київстару, втратили зв’язок і не можуть отримувати дзвінки та повідомлення на мобільний телефон. Часткові перебої зафіксували в мережах інших операторів. Тому на час кризи змінено процедуру формування електронного рецепту на ліки.

Про це повідомила пресслужба Міністерства охорони здоров’я України.

Щоб отримати медичні препарати за програмою реімбурсації (відшкодування вартості коштом державного бюджету) чи власні гроші, пацієнти повинні надати фармацевту в аптеці спеціальний номер рецепту і код погашення. Ці дані надходять в SMS, але з огляду на проблеми зі зв’язком чимало українців не можуть скористатися послугою.

Тому в МОЗ ухвалили рішення тимчасово призупинити відправку кодів на мобільні телефони. З 15 грудня лікарі мають обов’язково друкувати всім пацієнтам паперову інформаційну довідку, вказуючи код погашення та номер рецепту. Також дозволено видавати електронний документ і передавати в дистанційному форматі.

Якщо е-рецепт було виписано до 14 грудня, а код в SMS досі не прийшов, потрібно повторно звернутися до фахівця за видачою інформаційної довідки. Що важливо, нові правила дійсні не лише для абонентів Київстару, а всіх мобільних операторів України.

"Звертаємо вашу увагу: ці зміни – тимчасові та вжиті на період кризи. Після повноцінного відновлення звʼязку серед усіх абонентів смс-інформування пацієнтів буде відновлено. Це стосується усіх програм, за якими призначаються ліки – як за програмою реімбурсації, так і за власні кошти пацієнта", – зауважили в МОЗ.

Що сталося з Київстаром

Відповідальність за кібератаку на компанію взяло російське угрупування "Солнцепек", яке пов’язують із підрозділом головного управління генштабу збройних сил Росії. Представники хакерської групи зізналися в Telegram, що причетні до тимчасового припинення роботи Київстару. Більше того, вони назвали інші проблеми, винуватцями яких стали.

"Солнцепек" нібито пошкодив або повністю знищив:

  • 10 тисяч комп'ютерів;;
  • понад 4 тисячі серверів;
  • системи хмарного зберігання даних та резервного копіювання;
  • особисті дані клієнтів Київстару.

Але представниця мобільного оператора Ірина Леліченко запевнила, що це тільки хизування, і насправді персональна інформація абонентів у безпеці, а тисячі комп'ютерів залишилися цілими та неушкодженими. Вважається, що метою зловмисників було відрізати від обслуговування військових ЗСУ та інших силових структур.

Станом на 15 грудня Київстар поступово відновлює надання послуг українцям. У більшості людей вже з’явився мобільний зв'язок, а доступ до Інтернету обіцяють повернути найближчим часом. Також компанія пообіцяла всім постраждалим компенсацію за відсутність необхідних послуг.

Раніше сайт Pro Гроші писав, коли в абонентів Київстару з'явиться мобільний інтернет. Також ми повідомляли про наслідки кібератаки на оператора і розповідали, що варто зробити абонентам Київстару.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.