Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Часу залишилося обмаль: як українцям не втратити пенсії після 31 березня

Розповідаємо, що важливо зробити деяким пенсіонерам до кінця березня, щоб не втратити свої виплати

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Після 31 березня припиняється нарахування пенсій деяким українцям

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Після 31 березня деякі українці можуть залишитись без пенсійних виплат. Зміни стосуються внутрішньо переміщених осіб, яких було взято на облік до 24 лютого 2022 року, та які не пройшли процедуру фізичної ідентифікації.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства соціальної політики.

Для того, щоб виплати продовжувались і надалі, таким громадянам потрібно пройти фізичну ідентифікацію, це можна зробити:

  • у відділенні Пенсійного фонду чи Ощадбанку;
  • через електронний кабінет ПФУ;
  • через відеоідентифікацію.

Спершу відповідну процедуру потрібно було пройти до кінця 2023 року, але 27 грудня уряд продовжив термін ідентифікації ще на три місяці. Відповідно, легітимність отримання виплат потрібно підтвердити документально до 31 березня 2024 року.

Якщо вчасно не пройти процедуру ідентифікації, пенсійні виплати накопичуватимуться на рахунку одержувача доки пенсіонер не підтвердить свою особу. І лише після цього, всю накопичену суму буде переведено на розрахунковий рахунок одержувача.

Як пройти ідентифікацію

Для пенсіонерів з числа внутрішньо переміщених осіб, які отримують виплати на поточний рахунок Ощадбанку можуть пройти цю процедуру:

  • авторизувавшись в особистому електронному кабінеті на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України за допомогою кваліфікованого електронного підпису "Дія.Підпис" (Дія ID);
  • за допомогою відеоконференцзв’язку, проведеного територіальними органами ПФУ із дотриманням законодавства у сфері електронних довірчих послуг;
  • шляхом ідентифікації одержувачів пенсій в установі Ощадбанку.

Якщо людина тимчасово перебуває за кордоном їй необхідно отримати посвідчення факту, що особа є живою, в установленому порядку за зверненням одержувача до відповідної закордонної дипломатичної установи України.

Які питання ставитимуть під час відеоконференції

Під час ідентифікації шляхом відеоконференції пенсіонерам обов'язково ставитимуть такі питання:

  • запитають прізвище, ім’я та по батькові;
  • потрібно буде дати згоду на проведення відеоідентифікації, у тому числі на відеофіксацію вашої особи та (або) екрана з вашим зображенням, а також пред’явлених вами документів;
  • дізнаються дату народження;
  • попросять назвати місце народження;
  • попросять назвати ідентифікаційний код. Якщо він відсутній, запитають, чи ви коли-небудь відмовлялися від коду та якого року це було;
  • поцікавляться чи маєте ви пенсійне посвідчення та за наявності його реквізити;
  • попросять номер телефону, адресу електронної пошти або інший спосіб зворотного зв’язку;
  • уточнять зареєстроване місце проживання, фактичне місце проживання;
  • уточнять реквізити паспортного документа, номер, дата видачі паспорта громадянина України, найменування уповноваженого суб’єкта, який видав документ, термін дії, унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі.

Також можуть поцікавитись коли ви востаннє звертались до органів Пенсійного фонду, з яким питанням та місце розташування цього органу. Окрім того, можуть поставити й додаткові питання.

Раніше ми писали, як оформити пенсію українцям, які перебувають за кордоном, а також як записи в трудовій можуть вплинути на призначення пенсійних виплат.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.