Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Пенсію все одно призначать: який документ не обов'язково надавати

Розповідаємо, чи варто українцям надавати Пенсійному фонду довідку про заробітну плату до 2000 року та як це може вплинути на розмір пенсійних виплат

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Як довідка про заробітну плату впливає на призначення пенсії

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Під час виходу на пенсію українцям потрібно зібрати та надати Пенсійному фонду велику кількість документів. Однак стало відомо, що одна з довідок не потрібна, адже вона ніяк не впливає на оформлення та розмір пенсійних виплат.

Про те, без якого документа пенсію все одно призначать, повідомила пресслужба Пенсійного фонду.

Законом України "Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування" передбачено, що для визначення розміру пенсії враховується заробітна плата за всі періоди страхового стажу, починаючи з 1 липня 2000 року. При цьому, заробітну плату за цей період розраховують згідно з даними реєстру застрахованих осіб.

"Довідка про заробіток за будь-які 60 календарних місяців роботи підряд до 1 липня 2000 року є обов’язковою в разі, якщо людина після 1 липня 2000 року набула менш ніж п'ять років страхового стажу", — йдеться у повідомлені Пенсійного фонду.

У решті випадків відповідна довідка надається виключно за бажанням самої людини. Наприклад довідку про заробіток краще надати, якщо в період роботи до липня 2000 року людина мала:

  • в цей же період була робота за сумісництвом;
  • високооплачувану роботу.

Подавши відповідні документи про заробіток, під час нарахування пенсії, буде враховано зарплату з усіх місць роботи.

"Якщо виявиться, що згідно з наданою за бажанням людини довідкою зарплата є нижчою, ніж зарплата після липня 2000 року, то розмір пенсії буде обчислено без її врахування", — наголошують у Пенсійному фонді України.

Як отримати довідку про заробітну плату

Якщо виникає необхідність отримати довідку про заробітну плату, українці повинні звернутись до підприємства, організації чи установи де працювала особа. Відповідний документ видається на підставі особових рахунків, платіжних відомостей та інших документів про нараховану та сплачену зарплату.

Якщо організація, установа чи підприємство де працювала особа, більше не існує, довідка про заробіток видається:

  • архівними установами;
  • правонаступником цих підприємств.

Важливо пам'ятати, що довідка про заробітну плату враховується за умови підтвердження її первинними документами.

Раніше ми писали, як українці, які досягнули пенсійного віку, можуть оформити пенсію дистанційно, а також чому пенсіонерів закликають відкривати віртуальні рахунки в банках.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.