Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Переселенці отримуватимуть житло за новими правилами – хто перший отримає квартиру

Розповідаємо, що змінилося для вимушених переселенців в Україні та як тепер вони отримуватимуть тимчасовий прихисток від держави

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Кабмін змінив правила надання житла ВПО

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Вимушено переміщені особи (ВПО) за новими умовами отримуватимуть житло для тимчасового перебування. Зміни були затверджені Кабінетом міністрів України.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Як пояснили у відомстві, відтепер у переліку пріоритетності надання тимчасового житла переселенцям будуть нові категорії. Так, житло поза чергою надаватимуть:

  • сім’ям військовослужбовців з-поміж внутрішньо переміщених осіб;
  • переселенцям, які знову шукають прихисток через збройну агресію;
  • переселенцям з-поміж мешканців відповідної територіальної громади, яка забезпечує житловими приміщеннями із фонду, житло яких було зруйноване.

Також органам місцевого самоврядування (ОМС) розширили можливості фінансування фонду житла, призначеного для тимчасового проживання вимушено переміщених осіб, поза межами їхньої юрисдикції;

"Тобто ОМС тих територій, із яких перемістилися ВПО, зможуть брати участь у розподілі житлового фонду у громадах, куди прибувають переселенці", – йдеться у повідомлені.

Також переселенцям дозволили ставати на облік громадян, що потребують житла для тимчасового проживання, навіть якщо такий фонд відсутній на момент їхнього звернення.

"Рішення сприятиме ефективному обліку та наданню житла для тимчасового проживання внутрішніх переселенців", – підкреслили у Мінреінтеграції.

Куди звертатися ВПО

Якщо переселенці хочуть дізнатися більше про надання безплатного житла або з'ясувати якісь інші питання, які стосуються державної допомоги, то їм потрібно звертатися на такі гарячі лінії:

  • 066-813-62-39 – гаряча лінія для консультації ВПО;
  • 15-48 – гаряча лінія Мінреінтеграції.

Хто з ВПО отримуватиме допомогу у 2024 році

Державні виплати з 1 лютого переселенці зможуть отримувати за наступних умов:

  • якщо середньомісячний сукупний дохід на одну людину не перевищує 4 прожиткових мінімумів для осіб, які втратили працездатність;
  • якщо у складі сім’ї є особи працездатного віку, які доглядають за дітьми віком до 6 років або тяжко хворими дітьми, особи з інвалідністю I чи II групи, громадяни, які виховують трьох та більше дітей віком до 18 років;
  • якщо у складі сім'ї є громадяни, які доглядають за особами з інвалідністю I групи або неповнолітніми дітьми з інвалідністю, або особами з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, або особами, які досягли 80-річного віку;
  • якщо у складі сім'ї є фізичні особи, які надають соціальні послуги та отримують компенсацію за їх надання, студенти, які навчаються за денною або дуальною формою в навчальних закладах, місце проживання яких не зареєстроване в гуртожитку.

Також на подальшу підтримку можуть розраховувати ВПО, у сім'ях яких є працездатна особа, яка впродовж перших пів року отримання виплат знайшла роботу, почала працювати як ФОП або отримала грант на бізнес тощо. Важливою умовою збереження виплат є те, що її середньомісячний дохід має бути не більшим за три прожиткові мінімуми для осіб, які втратили працездатність.

Раніше ми писали, на які пільги можуть розраховувати українські переселенці. Також ми писали, кому з ВПО надають гроші на оренду житла.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.