Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Підтримку в березні отримають не всі переселенці: хто залишиться без виплат

Розповідаємо, кому з переселенців припинять нарахування виплат у березні, а кому підтримку продовжать автоматично

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Деякі ВПО залишаться без виплат в березні

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українцям, які через війну були вимушені змінити місце проживання, держава надає фінансову допомогу. Однак, з 1 березня, таку підтримку отримають не всі переселенці.

Про те, кому з внутрішньо переміщених осіб припинять нарахування виплат у наступному місяці, розповіли в Міністерстві соціальної політики.

Виплати ВПО передбачені громадянам, дохід яких на одну особу не перевищує прожитковий мінімум. Сума виплат складає 3 тисячі гривень на дітей та осіб з інвалідністю та 2 тисячі гривень на усіх інших. Однак з березня, таку допомогу більше не отримають дорослі громадяни працездатного віку, які не мають дітей та не працюють.

Кому з ВПО продовжать виплати автоматично

За словами заступниці міністра соціальної політики Дарини Марчак, з 1 березня виплати автоматично продовжаться для пенсіонерів, дітей-сиріт та осіб з інвалідністю. Вона також зауважила, що пенсіонерам автоматично продовжать надавати допомогу, якщо їх дохід не перевищуватиме чотири прожиткових мінімуми – 9 444 гривень.

Однак деяким переселенцям потрібно буде подати заявку на відновлення виплат, зокрема:

  • тим, хто знайшов роботу;
  • родини, в яких є працездатні особи, які зробили кроки, щоб знайти роботу, наприклад, встали на облік в центрі зайнятості;
  • родини, які або проживають в зоні бойових дій і у них є діти;
  • проживають на умовно безпечній території і їх діти через певні причини не можуть навчатися в форматі офлайн, тобто батьки мають за ними наглядати й не можуть працевлаштуватися.

Як ВПО отримати пільговий кредит на житло

Громадяни України, які мають статус внутрішньо переміщеної особи мають можливість придбати нерухомість у кредит на пільгових умовах. Оформити та подати заявку на участь в програмі "Надання пільгових іпотечних кредитів внутрішньо переміщеним особам" можна декількома способами, зокрема через портал "Дія". Для цього потрібно:

  • авторизуватися на порталі "Дія". Це можна зробити за допомогою електронного підпису або BankID;
  • уважно перевірити дані в профілі користувача та за необхідності актуалізуйте їх;
  • заповнити заявку, при цьому всі дані, крім ідентифікаційного коду та номера довідки переселенця, підтягнуться автоматично або виберуться з випадаючого списку;
  • дочекатися завершення автоматичної перевірки даних в Єдиній інформбазі про ВПО та надішліть заяву на розгляд.

Розгляд заяви відбувається протягом одного робочого дня, а рішення, щодо надання пільгового кредиту на житло, можна знайти у кабінеті громадянина або електронній пошті. Якщо ВПО отримають відмову, вони можуть відредагувати заяву та подати її повторно.

Раніше ми писали, про які шість нововведень мають знати усі ВПО, а також хто з українців може отримати додаткові 4 500 грн.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.