Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Подорожі знову стануть доступні: як оформити закордонний паспорт в іншій країні

Ви можете обміняти документ через консульство України в тій країні, де ви знаходитеся, однак сам процес нелегкий

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Українці можуть зробити новий паспорт

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

За кордоном наразі знаходиться чимало українців. Іноді кожен може зіткнутися із закінчення строку дії закордонного паспорта, а тому треба його міняти. Якщо в Україні це можна зробити у підрозділах ДМС або в ЦНАП, то закордоном оформити паспорт потрібно в консульстві. А це може бути складним процесом.

Про це розповідає юрист Олександр Федорцов.

Оформлення закордонних паспортів регулюється Постановою Кабінету Міністрів України №152. З 15 листопада 2023 року МЗС України оновило порядок запису до консульства України. Виходить, що тепер ви можете записатися лише через електронну чергу.

Обмін закордонного паспорта через консульство

Ви можете обміняти закордонний паспорт через консульство України в тій країні, де ви знаходитеся. Однак памʼятайте, що можна мати одночасно не більше двох дійсних закордонних паспортів.

Для початку вам треба зробити запис на подачу документів до консульства. Однак це можливо лише за наявності:

  • Дія підпис/ЕЦП;

  • BankID.

"На цьому етапі можуть виникати проблеми у людей, які тривалий час перебувають за кордоном та не мають Дія підпис/ЕЦП або BankID", – говорить експерт.

Необхідні документи:

  • внутрішній паспорт;

  • ІПН.

"Якщо ви вже маєте 2 дійсних закордонних паспорти, вам потрібно буде здати паспорт, що закінчується, або вже прострочений, або написати заяву про втрату та визнання паспорта недійсним, якщо ви його втратили", – додає експерт.

Строки оформлення

Через консульство цей процес може тривати 5-7 місяців. Такий строк досить тривалий через строки обробки заяви в консульстві та подальшу передачу її до відповідного підрозділу міграційної служби в Україні.

Вже після цього далі направляється заява на персоналізацію та по готовності на відправку паспорта за кордон.

Які програми підтримки українських біженців діятимуть у 2024 році

Ми вже пояснювали, що до 30 червня 2024 року буде продовжено не лише соціальні виплати та сімейні допомоги для українців зі статусом тимчасового захисту в Польщі, а саме:

  • можливість відкривати та вести бізнес за правилами, що застосовуються до громадян Республіки Польща;
  • програму 40+, яка передбачає, що 40 злотих на добу виплачується будь-якому суб'єкту, в тому числі фізичній особі, який надає послуги з розміщення та харчування громадянам України максимум упродовж 120 днів;
  • доступ до медичних послуг та системи охорони здоров'я.

Це не повний перелік можливостей. Для детальної інформації переходьте до нашого матеріалу.

Раніше ми писали, які зміни, щодо українських біженців, запроваджує Німеччина, а також до яких країн виїжджають українці, які рятуються від війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.