Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Рекордні поставки та обхід санкцій: Китай збільшує експорт товарів подвійного призначення до Росії

Розповідаємо, яка країна допомагає Росії обходити санкції від міжнародних партнерів України та експортує до неї товари подвійного призначення

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Китай наростив експорт до Росії

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В той час, як міжнародні партнери України прагнуть посилити економічний тиск на Росію, Китай обрав стратегію, що відрізняється від загальноприйнятої позиції міжнародних лідерів. Попри те, що Пекін уникає прямої підтримки Росії, він активно сприяє їй в обході запроваджених санкцій.

Про це повідомляє The Bell

Китай активно збільшує обсяги поставок товарів подвійного призначення до Росії, де лише протягом минулого року він наростив експорт на один мільярд доларів. Попри наявні санкції, обсяг поставок до Росії від Китаю зріс на 47%. До кінця 2023 року загальний обсяг китайського експорту до Росії досяг небувалого показника у 111 мільярдів доларів, що на 65% перевищує показники 2021 року до початку широкомасштабних бойових дій.

Серед експортованих до Росії товарів переважають високотехнологічні продукти, включаючи:

  • комп'ютерну техніку;
  • компресори;
  • верстати;
  • запасні частини;
  • турбіни;
  • оптичне обладнання.

Значне зростання показників демонструє експорт транспортних засобів та елементів комплектації до них, зокрема фіксується збільшення на 258%. Експорт легкових автомобілів з Китаю до Росії виріс на 594%. Також до Росії надходило телекомунікаційне обладнання, статичні перетворювачі, процесори та камери, які мають подвійне призначення.

Порівняно з 2022 роком, коли Росія займала 16-те місце серед країн-імпортерів китайських товарів, тепер вона піднялася на 7-ме місце.

Які санкції можуть суттєво вдарити по Росії

До останнього часу Росія успішно обходила міжнародні обмеження, забезпечуючи стабільне морське транспортування нафти за допомогою так званого тіньового флоту, який займався перевезенням її чорного золота. Проте, Сполучені Штати нещодавно посилили санкційний режим, вживаючи заходів проти компаній, що сприяли Росії в транспортуванні нафти, що призвело до того, що Росія втратила майже половину своїх танкерів.

На думку економіста та виконавчого директора Економічного дискусійного клубу Олега Пендзина, українським союзникам потрібно змінити підхід щодо санкцій, та звернути увагу на фізичних осіб, які допомагають Москві в униканні обмежень.

"З юридичними особами дещо інша ситуація. Сьогодні Росія зробила одну юридичну особу – і на неї наклали санкції. Завтра росіяни створять іншу. А-от засудження фізичних осіб за обхід санкцій – інша справа", — зазначив експерт.

На його думку, у вирішені даної проблематики певні кроки вперед роблять Сполученими Штатами Америки, враховуючи те, що наразі всі нафтові транзакції проводяться в американських доларах, що перебувають під контролем Міністерства фінансів США. Коли почався тиск на фізичних осіб, переважно власників російських паспортів, кількість союзників Росії помітно зменшилася.

Раніше ми писали, які санкції проти країни агресора на 50 років може ввести Україна, а також які нові обмеження готує Польща для українського експорту.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.