Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Польща готує нові обмеження для українського експорту: що зміниться

Польська держава планує запровадити обмеження ще проти деяких товарів, які завозяться з України

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Польща планує запровадити нові обмеження проти української агропродукції

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Польща продовжує витісняти українську агропродукцію з місцевого ринку. В рамках нових обмежень, які наразі обговорюються урядом, країна хоче запровадити податок у 8% на додану вартість на олію та обмежити надходження цукру з України.

Про це сказав в етері TVP заступник міністра сільського господарства Польщі Міхал Колодзейчак.

"Ми аналізуємо те, що відбувається. У Мінсільгоспі не було відповідного підрозділу, який би аналізував на постійній основі, скільки і яких товарів надходить до Польщі", — сказав він.

За його словами, відомство проситиме уряд, щоби українська олія оподатковувалася на рівні не менше 8%.

"Чому це має відбуватися за ставкою 0%, яка призначена для польських виробників та польських споживачів",— зазначив Колодзейчак.

Загальнодержавний страйк польських фермерів

Раніше ми писали, що польські фермери 9 лютого налаштовані влаштувати масштабну акцію протесту, яка охопить усю країну. Вони, зокрема, планують о 10:00 заблокувати кордон з Україною. А причини для цього наступні:

  • неприйнятна позиція Європейського Союзу;
  • пасивність польської влади в питаннях співпраці з Європейською комісією та дотримання рішень Єврокомісії щодо імпорту сільськогосподарської та харчової продукції з України.

Також відомо, що під час загальнонаціонального страйку фермери вимагатимуть:

  • імплементації "Європейської зеленої угоди";
  • стратегії "від ферми до столика";
  • Спільної сільськогосподарської політики ЄС в її поточному вигляді.

Планується, що протест поляків триватиме 30 днів.

До слова, нещодавно також стало відомо, що на пунктах пропуску з Україною Польща запровадила перевірку товарів, які везуть з України.

Тимчасовий захист українців в Польщі

До сусідньої країни через повномасштабну війну з Росією виїхали близько мільйона громадян, частина з них досі перебуває у Польщі та з 2022 року користується тимчасовим захистом. Нещодавно стало відомо, що польський уряд планує продовжити його до 30 червня 2024 року.

Тобто, до цієї дати громадяни України у Польщі зможуть використовувати дозвільні документи на проживання, а також користуватися будівлями для колективного проживання.

Раніше ми писали, скільки коштує у 2024 році відправити посилку до Польщі. Також ми розповідали, яку роботу пропонують українцям у Польщі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.