Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Вже ніщо не врятує від катастрофи? Експерт пояснив, яка санкція наблизить крах Росії

Економіст Олег Пендзин докладно пояснив, чому США та Євросоюзу потрібно об'єднати зусилля щодо санкційної політики против Росії

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Яка санкція доб'є економіку Росії

Фото: Unsplash, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Донедавна Росія уникала міжнародних санкцій та відносно спокійно постачала нафту морем, оскільки користувалася послугами тіньового флоту, який перевозив її "чорне золото". Однак нещодавно США посилили санкційний тиск та почали перешкоджати іншим компаніям допомагати Росії у транспортуванні нафти, тож країна-агресорка втратила майже половину своїх танкерів.

Втім, як пояснив 24 Каналу економіст та виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин, міжнародна спільнота може завдати російській економіці ще дошкульнішого удару.

Так, на думку економіста, українським партнерам у США та Європі потрібно звернути увагу на фізичних осіб, які сприяють Москві в униканні обмежень.

"З юридичними особами дещо інша ситуація. Сьогодні Росія зробила одну юридичну особу – і на неї наклали санкції. Завтра росіяни створять іншу. А-от засудження фізичних осіб за обхід санкцій – інша справа", – сказав він.

За його словами, прогрес щодо цього питання демонструють Сполучені Штати Америки, оскільки зараз усі нафтові операції відбуваються в американських доларах. Тож їх контролює Мінфін країни. Щойно почався тиск на фізосіб які, як правило, мають російські паспорти, так одразу союзників Росії стало набагато менше.

"Європейці ще до цього досвіду не дійшли. Цей консенсус, який вимагає 100% погодження усіх членів ЄС, зводить багато речей нанівець. Штати можуть собі більше у цьому дозволити. Як довго це триватиме – до листопада точно. А далі все залежить від вибору американського народу", – підкреслив Олег Пендзин.

Зауважується також, що Росія від посилення санкцій проти нафти може щороку втрачати до 10 мільярдів доларів. При цьому у 2023 році країна заробила на нафті 200 мільярдів.

В Україні побільшає нафтових свердловин

Задля цього компанія "Укрнафта" використовуватиме 3D-сейсміки під час дослідження перспективних родовищ. В рамках досліджень планують провести аналіз 80 кв. км на заході України та залучити до цього процесу близько 100 осіб. А впродовж 2024 року компанія хоче дослідити ще майже одну тис. кв. км на сході країни.

Раніше ми пояснювали, чому ціни на нафту почали різко змінюватися з початком 2024 року. Також ми писали, як Україна знищує економічний потенціал Росії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.