Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Росія втратить найбільшого імпортера? Вашингтон потужно вдарив по експорту російської нафти

Розповідаємо, як нові санкції від Сполучених Штатів вплинули на експорт російської нафти до нафтопереробних компаній в Індії

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Санкційний тиск США на російську нафту продовжується

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Нещодавно Сполучені Штати Америки ввели санкції проти російської компанії, що спеціалізується на транспортуванні нафти танкерами. Ці заходи не тільки спрямовані проти Росії, але й можуть мати наслідки для Індії, яка активно закуповує цей ресурс у росіян.

Про це повідомляє Reuters.

На тлі річниці вторгнення Москви в Україну та звісток про смерть російського опозиціонера Олексія Навального, Вашингтон 23 лютого ввів нові санкції проти Росії. Особливо важливим є те, що ці заходи можуть становити загрозу для експорту російської нафти до Індії.

Відповідні обмеження стосуються провідної російської танкерної групи "Совкомфлот". Саме цю компанію США звинуватили в причетності до обходу цінових обмежень G7 на російську нафту, а також у використанні 14 танкерів для транспортування сирої нафти, пов’язаних з "Совкомфлотом".

Зараз Індія виступає як головний імпортер російської нафти. Однак, запроваджені Сполученими Штатами санкції, мали на меті скорочення прибутків Росії, але почали створювати перешкоди для індійських державних компаній у нафтопереробній галузі, а саме у забезпеченні довгострокових контрактів на постачання.

За даними Reuters, ситуація, що склалася, в індійських нафтопереробників викликає сильне занепокоєння, адже це може серйозно зменшити дисконт на нафту, яка надходить від трейдерів та російських компаній на умовах постачання. Стурбованість індійських компаній також пояснюється тим, що:

  • Москва, ймовірно, змушена буде направляти більші обсяги нафти через трейдерів, щоб мінімізувати ризики можливих майбутніх санкцій;
  • у 2023 році Росія стала лідером серед країн-постачальників нафти в Індію;
  • завдяки довгостроковим контрактам та закупівлям на спотовому ринку, Індія імпортувала приблизно 1,66 мільйона барелів російської нафти щоденно у 2023 році, у порівнянні зі середнім показником у 652 тисячі барелів на день у 2022 році.

Чи продовжить Індія імпортувати нафту з Росії

Державні нафтопереробні компанії Індії, включаючи Indian Oil Corp, Bharat Petroleum Corp та Hindustan Petroleum Corp, наразі проводять спільні обговорення з компанією "Роснєфть" стосовно щорічної угоди.

Ця угода передбачає постачання до 400 тисяч барелів російської нафти марки Urals щодня протягом наступного фінансового року, що розпочинається з 1 квітня. Проте, остаточні обсяги постачання будуть визначені на основі умов оплати та розміру знижок, які будуть запропоновані з боку Росії.

"Роснєфть" вже запропонувала дисконт в розмірі 3-3,50 доларів за барель до цін Дубая. Однак для індійських нафтопереробників запропонована знижка видалась несуттєвою. Крім того, зберігається невизначеність щодо запроваджених санкцій.

За інформацією від урядових джерел, Індія буде продовжувати закупівлю російської нафти лише за умови, що її вартість буде нижчою за встановлений ліміт цін, а транспортуватись вона буде суднами, які не потрапили під санкції.

Раніше ми писали, яка країна допомагає Росії обходити санкції від міжнародних партнерів України, а також який рекорд встановили ціни на нафту у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.