Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Ціни на нафту встановили перший рекорд у 2024 році: чому дорожчає енергоресурс

На світових біржах 25 січня змінилися ціни на нафту — еталонні марки Brent та West Texas Intermediate одночасно подорожчали

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Ціни на нафту підвищуються на світовій біржі

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Біржова вартість ф'ючерсних контрактів на поставку еталонної марки нафти Brent у березні 2024 року перевищила позначку у 81 долар за барель. Це сталося вперше з 27 грудня.

Про це свідчать дані на лондонській біржі ICE.

Під час торгів 25 січня, ціна нафти від Brent уперше досягла максимального за місяць значення. Так, ф'ючерси на нафту марки Brent подорожчали на 98 центів, або 1,2%, до 81,02 долара за барель.

Ціни на нафту на лондонській біржі ICE 25 січня
Фото: ICE

Натомість ф'ючерси на американську нафту West Texas Intermediate подорожчали на 1 долар, або на 1,3%, 76,09 долара за барель.

Як пише агентство Reuters, нафта дорожчає на тлі збереження геополітичної напруги в акваторії Червоного моря. Так, інвестори продовжують стежити за ситуацією, оскільки хусити обіцяють продовжити атаки на танкери з нафтою та зірвати постачання нафти.

До того ж у США ще минулого тижня запаси сирої нафти скоротилися одразу на 9,2 мільйона барелів, тоді як аналітики очікували, що запаси скоротяться лише на 2,2 мільйона барелів.

"Зараз ми бачимо, що енергетичні ринки усвідомлюють явну можливість того, що ці перебої у ланцюжках поставок триватимуть ще кілька місяців", — зауважив головний ринковий аналітик Scope Markets Джошуа Махоні.

Росія втрачає експорт нафти

Середньотижневий об'єм експорту сирої нафти з російських портів впав на 340 тис. барелів на день до мінімуму за сім тижнів — 3,02 мільйона.

Показники експорту серйозно погіршилися через несприятливі погодні умови у деяких портах. Однак ще одна причина полягає у тому, що від українського безпілотника завод з перероблення конденсату, що прилягає до експортного термінала сирої нафти в Усть-Лузі. Тож у росіян після цього виникли дві проблеми:

  • атака безпілотників відкрила новий фронт у війні, що підкреслює вразливість експорту нафти із західних портів Росії;
  • технічне обслуговування портів і погіршення погодних умов можуть цього тижня знову знизити поставки нафти та нафтопродуктів.

Водночас Росія продовжує постачати нафту країнам Азії через Червоне море, попри загрозу від повстанців-хуситів. Усе тому, що останні пообіцяли росіянам, що не зачіпатимуть їхні танкери.

Раніше ми розповідали, які країни провокують подорожчання нафти та чому. Також ми писали, як працюватимуть заправки Укрнафти взимку під час війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.