Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

США та Росія штовхають нафту до подорожчання – які ризики існують для світу

Через певні проблеми на ринку з'явилося занепокоєння щодо реальних перебоїв у постачанні

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

У світі нові ціни на нафту

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Ціни на нафту на світових ринках зросли приблизно на 2%. Все через досить високі морози в США. Виходить, що вони перешкоджають видобутку сировини. Також ще однією причиною здорожчання стала нещодавня атака українського безпілотника по нафтовому терміналу на півночі Росії.

Про це повідомляє Reuters.

Березневі ф'ючерси на нафту марки Brent встановилися на рівні 80,06 доларів за барель, що більше на 1,50 долар (1,9%). Ф'ючерсний контракт на нафту West Texas Intermediate (WTI) з постачанням у лютому закрився на рівні 75,19 долара, що на 1,78 долара (2,4%) вище, оскільки закінчився термін дії контракту. Більш активний березневий контракт WTI подорожчав на 1,36 долара – до 74,61 долара.

"На ринку нарешті з'явилося занепокоєння щодо реальних перебоїв у постачанні", – сказав партнер Again Capital LLC Джон Кілдафф. Він має на увазі на удар безпілотника ЗСУ, адже саме він призвів до простою частини термінала "Новатек".

За словами аналітика Price Future Group Філа Флінна, сильні морози теж зіграли свою роль. Вони наразі по всій території США і через них обмежується видобуток сирої нафти у Північній Дакоті та стає неможливим видобуток в інших штатах.

Понад 20% видобутку в третьому за обсягом штаті, що видобуває нафту, залишилися неробочими у понеділок через мороз та проблеми з експлуатацією, після того, як минулого тижня видобуток вдвічі зменшився. Тим часом Флінн заявив, що фондові ринки продовжують свій ріст, що свідчить про збільшення попиту у найближчі місяці.

"Песимізм щодо економіки зникає", – сказав він.

Аналітик IG Тоні Сікамор вважає, що фундаментальні показники нафти можуть і далі тиснути на ціни. Виходить, що видобуток нафти зростає, а от перспективи зростання у Китаї та Європі неоднозначні. Дані цього тижня, як очікується, продемонструють уповільнення економічного зростання в США.

"Інвестори хочуть бути оптимістами щодо майбутнього, але мляві дані й обережні заяви політиків стримують їх", – сказав Тамаш Варга з нафтового брокера PVM.

Останні прогнози зростання попиту на нафту від Управління енергетичної інформації США, Міжнародного енергетичного агентства та Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) на 2024 рік коливаються між 1,24 млн і 2,25 млн барелів на добу. Але при цьому всі три організації очікують уповільнення зростання попиту у 2025 році.

Як працюватимуть заправки Укрнафти взимку під час війни

У компанії є велика мережа АЗС в країні. Оскільки повномасштабна війна з Росією продовжується і ворог намагатиметься й надалі руйнувати енергоінфраструктуру України, "Укрнафта" перетворила АЗС у Пункти незламності. Це означає, що у відвідувачів буде можливість підзарядити гаджети, зігрітися, випити гарячих напоїв тощо, оскільки заправки обладнають додатковими генераторами.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що ціни на нафту вкотре змінились та розповідав, що найбільше лякає інвесторів. Також ми повідомляли вам про те, що український Нафтогаз хоче примусово стягнути пʼять мільярдів доларів з Росії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.