Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Скасування виплат ВПО та підвищення пенсій – що зміниться для українців у березні

Поточний місяць принесе зміни для пенсіонерів, внутрішньо переміщених осіб і малозабезпечених родин

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Березень принесе українцям зміни в питаннях фінансових виплат

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Березень стане місяцем, коли відбудеться низка важливих подій. Вони стосуватимуться призначення виплат переселенцям, індексації пенсійного забезпечення, фінансової підтримки малозабезпечених родин та ін. Плюс цього місяця Україна почне отримувати кошти від ЄС, які підуть на покриття бюджетних витрат.

Сайт Pro Гроші розповідає, до чого готуватися українцям у березні 2024 року.

Скасування виплат для ВПО

З 1 березня не всім внутрішнім переселенцям автоматично продовжать нарахування коштів на наступні 6 місяців. Тим особам, які не підпадають під визначені категорії, необхідно самостійно подати заявку до органу соціального захисту протягом березня.

Але найбільш вразливі категорії громадян можуть не хвилюватися за призначення державної допомоги. Виплати далі отримуватимуть:

  • пенсіонери, яким нараховують не більше 9 444 грн/міс. станом на 1 січня 2024 року;
  • особи з інвалідністю I чи II групи;
  • діти з інвалідністю;
  • тяжкохворі неповнолітні особи;
  • сироти і діти, позбавлені батьківського піклування;
  • прийомні батьки.

Також деякі українці не зможуть отримувати кошти надалі за певних умова. Наприклад, якщо купили земельну ділянку чи нерухомість вартістю понад 100 000 грн. Або у разі придбання транспортного засобу, з дати випуску якого не минуло 5 років. Плюс гроші не нараховуватимуть громадянам, які обміняли іноземну валюту на суму більше 100 000 грн чи мають такий депозит в банку.

Індексація пенсійних виплат

За інформацією Міністерства соціальної політики, з 1 березня почнеться запланована індексація пенсій, завдяки якій грошові нарахування зростуть майже на 8%. Середній розмір підвищення становитиме 322 грн. Збільшену пенсію будуть отримувати понад 10 млн осіб, серед них:

  • 9,5 млн пенсіонерів, яким кошти призначено на загальних підставах;
  • 596 тисяч українців з-поміж представників силових відомств;
  • 97,8 тисяч осіб, які отримують пенсію з інвалідності внаслідок каліцтва чи захворювання після Чорнобильської катастрофи;
  • 20,8 тисяч науковців, державних службовців і працівників органів місцевого самоврядування.

Зазначимо, максимально допустимий розмір підвищення виплат становить 1 500 грн, а мінімальний – 100 грн. Передбачається, що після індексація середня сума грошового забезпечення дорівнюватиме 5 717 грн.

Виплати малозабезпеченим родинам

Відповідно до Постанови Кабінету міністрів №94 від 26 січня 2024 року, з 1 березня зміниться порядок призначення фінансової допомоги малозабезпеченим сім’ям. На виплати протягом 6 місяців можуть розраховувати домогосподарства, у складі яких є особа працездатного віку:

  • з-поміж числа ВПО, але вона безробітна чи не сплачувала єдиний соціальний внесок упродовж визначеного періоду;
  • повернулася після тривалого перебування за кордоном і не перебуває на обліку ВПО (якщо звернення подано мінімум через 15 днів після такого повернення).

Плюс є окремі випадки, коли до складу родини входять кілька непрацюючих осіб. Щоб виплати не скасували, необхідно зареєструватися в центрі зайнятості та здійснювати активні заходи для забезпечення себе джерелом доходу. Наприклад, можна відкрити ФОП або отримати ваучер на навчання.

Ідентифікація пенсіонерів-переселенців

Деякі категорії пенсіонерів повинні здійснити фізичну ідентифікацію до 31 березня 2024 року, аби надалі отримувати кошти. Втім кінцевий термін подання заявки на проходження процедури – 15 березня, адже працівникам ПФУ потрібен час на опрацювання заявки. Існують різні способи підтвердження своєї особи, зокрема:

  • у відділенні Ощадбанку;
  • за допомогою відеозв’язку;
  • у сервісному центрі Пенсійного фонду;
  • у закордонній дипломатичній установі України.

Пенсіонери з числа внутрішньо переміщених осіб, які отримали цей статус до 24 лютого 2022 року, будуть позбавлені пенсійних виплат у разі непроходження ідентифікації до 31 березня.

Раніше сайт Pro Гроші писав про підвищення пенсій у 2024 році та розповідав, кому з українців двічі перерахують виплати. Також ми повідомляли, чи отримають виплати переселенці, які орендують житло.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.