Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Сотні євро в місяць: яку неочікувану плату для українців хочуть ввести у Європі

Подібними нововведеннями уряд держави планує заохотити людей до пошуку окремого житла замість притулку

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українці в Нідерландах будуть платити за проживання у притулку

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Нещодавно в Нідерландах обговорювали питання нестачі місць для поселення українських біженців. Як варіант звільнення притулків в уряді назвали встановлення плати за продукти харчування та комунальні послуги. Вже відомо, яку суму можуть зобов’язати сплачувати українців.

Про це пише видання RTL Nieuws.

Державний секретар у справах притулку Ерік ван дер Бург запропонував стягувати з біженців, поселених у муніципальне житло, близько 350 євро на місяць:

  • 105 євро – на покриття житлово-комунальних послуг;
  • 242,48 євро – на харчування.

Щоправда, додаткові витрати ляжуть на плечі не всіх українців, а лише тих, хто знайшов роботу, але продовжує займати притулок. В уряді Нідерландів вважають справедливим рішення зобов’язати людей з доходами перейняти на себе частину витрат. Більшість парламентарів таку ініціативу колеги підтримали.

Водночас громадяни України не будуть сплачувати за медичне страхування, оскільки це важко реалізувати на практиці. Зате нововведення допоможе мотивувати біженців шукати окреме житло, тож з’явиться більше місця у притулках для осіб, які насправді не мають коштів, аби оплатити оренду.

Все це результат кризи з розміщенням біженців, яка досягла таких масштабів, що довелося закрити для прийому нових поселенців останній пункт в Утрехті. Саме там люди проводили щонайбільше добу перед тим, як їх розподілять в інші частини Нідерландів.

Які зміни готують для українців у Польщі

Раніше ми розповідали, що МВС Польщі та місцеві адміністрації працюють над підготовкою нововведень для біженців з України. Очікується, що їх запровадять паралельно з продовженням тимчасового захисту до 4 березня 2025 року. Зміни торкнуться системи пільг, фінансової допомоги, заборгованостей і легальності перебування.

Наприклад, польський уряд хоче посилити систему призначення пільг (грошового забезпечення на проживання та харчування) для таких категорій осіб:

  • неповнолітніх;
  • хворих;
  • людей з інвалідністю.

Також новоприбулих українців можуть позбавити фінансових виплат у розмірі 300 злотих (2 856 гривень), які біженці витрачають на базові потреби, зокрема, одяг, засоби гігієни, оренду тощо. А ще – скасувати статус захисту, якщо буде виявлено заборгованість з покриття половини витрат на житло і продукти харчування.

Наостанок, громадян України можуть позбавляти права на легальне перебування в Польщі за виїзд хоча б на день. Наразі біженцям дозволено покидати територію держави максимум на 30 днів, але цю пільгу готуються скасувати. Представники Любуського воєводства кажуть: оскільки українці часто влаштовують туристичні та ділові поїздки, вони не потребують фінансової підтримки.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українцям за кордоном можуть анулювати тимчасовий захист. Також ми повідомляли про підтримку українських біженців у Польщі та розповідали, які програми допомоги діятимуть до 30 червня.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.