Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Українців обіцяють штрафувати на чималі суми: про яке правило варто знати кожному

Розповідаємо, за яке порушення громадян України можуть оштрафувати на суму до 150 тисяч гривень

Фото: ДСНС у Facebook, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Фото: ДСНС у Facebook, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

З настанням тепла українці усе частіше спалюватимуть сухостій, листя та бур'яни. Через це у різних регіонах країни збільшується кількість пожеж на відкритих місцевостях, але громадян за такі дії обіцяють карати штрафами.

Про це розповіли у пресслужбі Державної служби України з надзвичайних ситуацій (ДСНС).

На які суми штрафують українців, які спалюють суху траву

У статті 77 Земельного кодексу зазначається, що підпал сухої трави карається штрафом у розмірі від 10 до 20 неоподаткованих мінімумів доходів. Тобто, громадяни за порушення заплатять від 170 до 340 гривень.

Більші штрафи передбачені для підприємців та посадовців. Так, вони за підпал сухостою платять від 50 до 70 неоподаткованих мінімумів доходів — це від 850 до 1190 гривень.

Сума штрафу залежить від розміру територій, де спалюють суху рослинність, а також від наслідків. Іноді сума штрафу може складати й до трьох тисяч гривень. А якщо підпал здійснили на території природно-заповідного фонду, то доведеться сплатити від 90 до 150 тисяч гривень. Якщо ж під час під час пожежі загинуть люди, то палія можуть позбавити волі на строк до п'яти років.

У ДСНС також зазначили, що кількість пожеж на відкритих територіях почастішали в останні дні. Наприклад, інформація про пожежі надходила рятувальникам у Кіровоградській, Вінницькі та Харківській областях та у Запоріжжі.

"Закликаємо людей дбайливо ставитися до землі й природи, дотримуватися правил пожежної безпеки й обов'язково пам'ятати, що екосистеми є домівкою для тварин і птахів, які можуть постраждати!", — наголосили в ДСНС.

Штрафи за зривання першоцвітів

За зривання та продаж першоцвітів українців карають наступними штрафами:

  • від 510 до 1 700 грн – за незаконну купівлю та розповсюдження рослин;
  • від 1 700 до 3 655 грн – за квіти, зібрані на заповідних територіях чи занесені до Червоної книги (з конфіскацією).

Зауважимо, що люди, які зривають першоцвіти заради власного задоволення, сильно шкодять природі. Через це рослини не встигають утворити насіння для появи нового покоління, тому не дивно, що їх занесли в Червону книгу України.

Раніше ми розповідали, за яке порушення українці платитимуть 12 тисяч гривень. Також ми писали, які штрафи для ФОПів передбачені у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.