Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Суми немаленькі: за що можуть штрафувати ФОПів у 2024 році

Розбираємося, за які порушення штрафують фізичних осіб-підприємців цього року та скільки треба заплатити

Фото: Pexels, НБУ. Колаж: Pro Гроші

За що підприємці можуть отримати великі штрафи у 2024 році

Фото: Pexels, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Перелік можливих порушень ФОПів, за які передбачені штрафні санкції, досить широкий. Наприклад, найчастіше підприємці платять за невчасно подану звітну декларацію або неналежне ведення первинної документації. Суми відрізняють залежно від проблемних ситуації та можуть коливатися від кількох сотень гривень до десятків тисяч.

За що можуть оштрафувати платника у 2024 році, розповів податковий консультант Михайло Смокович.

Всі випадки передбачені Податковим кодексом України та включають несвоєчасну сплату коштів, доходи за незареєстрованими КВЕД, перевищення річного ліміту, неправильну діяльність на визначеній групі єдиного податку, відсутність звітності та багато іншого. Суми та конкретні порушення, які найчастіше трапляються, вказані нижче.

  1. Невчасно подана звітність – 340 грн. Трапляється, що штраф взагалі не нараховують або він виникає в Єдиному кабінеті платника через 2-3 роки. Тому знаючи, що не встигли у визначений термін подати декларацію, заплатіть єдиний податок на 340 грн більше, ніж потрібно за календарний період.
  2. Несвоєчасна сплата єдиного податку. Для ФОПів 1 та 2 групи становить 50% від суми боргу, для підприємців 3 групи – 5% або 10% (залежно від терміну погашення заборгованості).
  3. Незастосування реєстратора розрахункових операцій: 100% вартості проданих товарів за перше порушення, 150% вартості – за кожне наступне порушення. Це можуть бути настільки великі суми, що підприємці, які повинні працювати з касовим апаратом, не повинні ігнорувати це зобов’язання, аби не збанкрутувати.
  4. Відсутність обліку товарних залишків. Це потрібно ФОПам, які продають ризикові групи товарів (ювелірні вироби, підакцизна продукція, медичні засоби тощо). Штраф – 100%.
  5. Неналежне ведення первинної документації – 1 020 грн.
  6. Співпраця з неоформленим працівником – 10 мінімальних заробітних плат (станом на лютий 2024 року це 71 000 грн).
  7. Ведення неоформленої підприємницької діяльності – від 17 000 до 34 000 грн з конфіскацією майна.

Що потрібно знати про ведення первинних документів

Раніше ми розповідали, кому обов’язково потрібно мати первинні документи. По-перше, без них не можуть обійтися ФОПи на загальній системі оподаткування, оскільки їм нараховують податки з чистого доходу, а це підтверджується сумами витрат у накладних чи актах. По-друге, якщо підприємець перебуває на єдиному податку та сплачує ПДВ, йому теж необхідно вести первинну документацію.

Також у списку люди, які займаються реалізацією ризикових груп товарів, тобто:

  • підакцизної продукції (алкоголю та тютюнових виробів);
  • технічно-складних побутових товарів;
  • медичних засобів та обладнання;
  • ювелірних виробів.

Не існує чіткого списку видів документів, які належать до первинних. Зазвичай так називають видаткові накладні, касові ордери, інвойси, бухгалтерські довідки, акти виконаних робіт, товарно-транспортні накладні тощо. Тобто папери з інформацією про господарські операції. Причому не важливо, в якому форматі – друкованому чи електронному.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Україні змінилися суми ЄСВ і розповідав, скільки платитимуть ФОПи у 2024 році. Також ми повідомляли, що ПриватБанк запровадив нову послугу для підприємців.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.