Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Важливо знати кожному: п'ять головних нововведеннь у січні 2024 року

Розповідаємо, які зміни відбудуться в Україні з 1 січня 2024 року та як вони вплинуть на життя країни

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Що зміниться для українців з 1 січня

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні вже у січні 2024 року відбудеться низка важливих змін. Наприклад, українці почнуть отримувати більшу мінімальну зарплату, а також зросте прожитковий мінімум.

Редакція сайту Pro Гроші розповідає, до яких ще змін варто готуватися громадянам нашої країни.

Ринок землі

З 1 січня купувати сільськогосподарські угіддя зможуть українські юридичні особи. Збільшиться також і обсяг землі, яку можна буде отримати за гроші. Так, з 1 числа він зросте до десяти тисяч гектарів.

Третя платіжка за газ

У новому році споживачам надсилатимуть квитанцію, у якій буде вказана плата за обслуговування внутрішньобудинкових систем. Щомісяця українцям додатково доведеться сплачувати від 25 до 50 гривень. Остаточна сума залежить від будинку та кількості газового обладнання.

Обслуговування внутрішньобудинкових систем – це:

  • огляд газопроводу;
  • перевірка на щільність;
  • випробовування під тиском;
  • огляд газового обладнання;
  • обслуговування запірних пристроїв.

Завдяки дотриманню цих умов забезпечується безпечне використання газу.

Оновлені податки

Оскільки у січні збільшаться прожитковий мінімум та мінімальна зарплати, то й податки зазнають змін. Оновлення для ФОПів будуть наступними:

  • ФОП першої групи з січня платитиме 1 562 гривні ЄСВ та 302,8 гривні єдиного податку;
  • ФОП другої групи сплачуватиме близько 1 420 гривень за єдиний податок, а розмір ЄСВ становитиме 1 562 гривні;
  • для ФОПів на третій групи збільшиться тільки ЄСВ. Його розмір становитиме 1 562 гривні. Водночас ставка єдиного податку для цієї групи підприємців встановлена на рівні 5% доходу.

Перерахунок зарплат

Очікується, що мінімальна зарплата у перший день 2024 року стане більшою на 400 гривень. Так, працевлаштовані громадяни отримуватимуть вже не 6,7 тисячі гривень, а 7,1 тисячі гривень. Ще більше виплати зростуть вже навесні – до 8 тисяч гривень у квітні.

Індексація пенсій

Взимку на підвищення можуть розраховувати пенсіонери, виплати яких прив'язані до мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму. Так, українці з невеликим стажем чи ті, у яких була зарплата, менша за мінімальну, з 1 січня почнуть отримувати на 268 гривень більшу пенсію, тобто — 2 2361 гривні

Скорочення держслужбовців

29 грудня стало відомо, що український уряд з 1 січня почне реалізовувати план, згідно з яким в країні скоротиться кількість держслужбовців. Також планується, що зарплату їм виплачуватимуть по-новому.

"Тепер 70% зарплати держслужбовця складатиме оклад, і лише 30% премії. І це лише перший етап", — розповів прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

За його словами, завдяки нововведенням держава заощадить близько 8 мільярдів гривень. Ці кошти планують передати сектору безпеки та оборони.

Раніше повідомлялося, що сервіси Державної податкової служби не працюватимуть з 30 грудня. Також ми писали, які зміни відбудуться в українських банках у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.