Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Відключення світла за борги та виплати ВПО – головне про гроші за тиждень

Розповідаємо про найважливіші події, які сталися у нашій країні впродовж останнього тижня та про які варто знати кожному

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Головні новини за тиждень

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Попри складне економічне становище та війну українська влада продовжує впроваджувати зміни, які покликані змінити життя громадян на краще. Наприклад, в Україні відтепер діятимуть обмежені ставки за мікрокредатами, а деякі громадяни зможуть отримати нову фіндопомогу на відновлення житла.

Редакція сайту Pro Гроші розповідає про головні події, які відбувалися в Україні в період з 18 по 24 грудня.

Відключення світла за борги

В Україні вирішили застосовувати кардинальні методи боротьби щодо злісних боржників за електроенергію. Так, 18 грудня у компанії Укренерго заявили, що на балансуючому ринку є компанії, які загалом заборгували за електроенергію понад 30 мільярдів гривень. Їх планують відключити від світла, аби змусити розрахуватися.

Виплати переселенцям

Президент Володимир Зеленський під час брифінгу 19 грудня заявив, що держава й надалі підтримуватиме фінансово внутрішньо переміщених осіб.

"Зменшувати допомогу не будемо. Що стосується збільшення, то зараз підтвердити не можу." — сказав він.

Відновлення житла

У грудні благодійна організація WEYS запустила платформу для збору коштів, за які відновлюватимуть житло мешканцям у Сумській області.

Фінансова допомога призначається для жителів Сумщини та внутрішньо переміщених осіб, чиї оселі пошкодили ворожі обстріли.

Ставки за мікрокредитами

Відтепер ставки за мікрокредитами не повинні перевищувати 1% на добу. Завдяки цьому рішенню українцям не доведеться сплачувати 1 000% річних за мікропозики, взяті у фінансових установах. А ще кредиторам заборонили:

  • змушувати клієнтів сплачувати кошти, які не пов'язані зі споживчою позикою;
  • вносити у договір пункт про продовження строку користування кредитом в односторонньому порядку.

До того ж МФО тепер передаватимуть до бюро кредитних історій інформацію про усі надані споживчі позики, незалежно від виданої суми.

Програма "єОселя"

В програму пільгового кредитування внесли зміни, які дозволяють українським громадянам брати кредит та купувати приватні будинки й навіть таунхауси. Раніше українці, користуючись держпрограмою, могли купувати тільки квартири.

Кабінет міністрів ухвалив й інші нововведення, що стосуються "єОселі".Наприклад:

  • гранична ціна житла в Києві, Дніпрі, Львові, Одесі та Харкові зменшена;
  • ветерани, загиблі внаслідок війни, інваліди війни та члени їхніх сімей можуть купити квартиру в будинку, прийнятому в експлуатацію понад 10 років тому, якщо він розташований у Києві чи області;

Зауважимо, що програму "єОселя" держава запровадила у 2022 році.

Раніше ми розповідали, які нові податки можуть з'явитися в Україні у 2024 році. Також ми писали, як зросли зарплати українців у 2023 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.