Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Платіжки ігнорувати більше не вийде: кому відключать світло за борги

Розповідаємо, чому хочуть почати відключати деяких споживачів від електропостачання та кому вимикати світло заборонено

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Відключень електроенергії не уникнути

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Деякі споживачі електроенергії свідомо не сплачують наявну заборгованість за світло, адже вважають що їм вдасться уникнути відключень. Відзначається, що борги за електроенергію деяких компаній перевищують 30 мільярдів гривень.

Про те, як Укренерго планує боротись з такими боржниками, повідомив голова правління компанії Володимир Кудрицький.

За його словами, споживачів електроенергії на балансуючому ринку, які не оплачують рахунки можуть відключити від світла до кінця 2023 року. Це стосується насамперед тих споживачів, які не належать до критичної інфраструктури, але продовжують накопичувати борги за спожиту електроенергію.

Хто найчастіше не платить за світло

Згідно з даними, які навели в Укренерго у листопаді 2023 року, за спожиту електроенергію найчастіше не платять:

  • "Рівненська обласна енергопостачальна компанія";
  • "Київські енергетичні послуги";
  • "Тернопільелектропостач";
  • "Київська обласна енергопостачальна компанія".

"Борг перед нами 30,1 мільярда гривень на балансуючому ринку. І є тенденція до нарощування дебіторської заборгованості перед нами. Основна частина нарощування припадає на "постачальника останньої надії", — Укрінтеренерго", — повідомив Володимир Кудрицький.

Хто може залишитись без електропостачання

За словами голови правління Укренерго, проблема на балансуючому ринку все ще не вирішена, а тому найближчим часом запланований великий процес розрахунку за борги або відключення споживачів, які не платять за електроенергію протягом тривалого проміжку часу.

"Ми будемо пропонувати уряду сформувати виключний перелік захищених споживачів, а що стосується всіх інших, хто не є об'єктами критичної інфраструктури, то вони сплатять рахунки за електроенергію або на них чекають можливі відключення за борги", — запевнив Кудрицький.

До списку підприємств критичної інфраструктури, в яких не можна відключати світло, увійшли:

  • теплокомуненерго;
  • муніципальні компанії;
  • державні шахти;
  • водоканали;
  • обленерго.

Загалом держава визначила понад 5,5 тис. таких підприємств, але у список потрапили випадкові підприємства, які не повинні мати пільги щодо постачання електроенергії.

Раніше ми писали, чому деяким категоріям українців хочуть заборонити відключати світло, а також чи варто готуватись до підвищення вартості електроенергії для населення з 1 січня 2024 року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.