Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Газпром на краю прірви? Що сталося з експортом блакитного палива у Європу

Через зриви поставок з боку Росії та відмову Європи від енергоресурсів ситуація станом на кінець 2023 року видалася невтішною

Фото: Unsplash, УНІАН, Укртрансгаз. Колаж: Pro Гроші

Обсяги експорту російського газу впали до часів СРСР

Фото: Unsplash, УНІАН, Укртрансгаз. Колаж: Pro Гроші

За минулий рік Газпрому вдалося транспортувати на зовнішні ринки 69 млрд кубометрів блакитного палива. Для порівняння, у 2022 році цей показник становив понад 100 млрд кубометрів. Якщо говорити суто про Європу, то обсяги поставок впали до рівня другої половини 1970-х років.

Про це розповів голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Він зауважив, що Росії вдалося налаштувати експорт нафти та обійти санкції завдяки транспортуванню ресурсу в Китай та Індію. Водночас із природнім газом ситуація кардинально інша. Більша частина надходила на європейський ринок, але після початку повномасштабного вторгнення ЄС вирішив позбутися енергетичної залежності від Росії та почав шукати альтернативні джерела надходжень.

Цифри говорять самі за себе: у 2023 році обсяги експорту Газпромом склали всього 28 млрд кубометрів (за підрахунками Reuters). Це справжній антирекорд, що сягає часів існування СРСР. Бо в 1975 році європейські країни отримали від Радянського Союзу 19,3 млрд кубометрів газу. Ситуація значно покращилася лише після 80-х, коли було укладено контракт з Німеччиною.

"Газпром продовжує котитися вже "углиб" колишнього СРСР – газова монополія повернулася на чотири десятиліття назад. Спроба заморозити Європу, щоб добитись поступок від України, дорого обійшлася – втратою найбільшого закордонного ринку, який до війни забезпечував 80% експорту та дві третини виручки", – констатував Гетманцев.

У 2024 році навряд чи відбудуться зрушення в бік покращення, оскільки:

  • транзитний договір із Україною завершиться, а продовження контракту навіть не розглядають;
  • Туреччина збільшує обсяги видобутку власного газу, що допоможе закрити до 28% від загального рівня споживання;
  • наприкінці 2023 року Сербія та Болгарія завершили будівництво нового газопроводу;
  • Китай вчергове відмовився від участі у будівництві "Сили Сибіру-2".

Всі ці нюанси спільно доведуть Газпром до чималих фінансових втрат, адже розраховувати на додаткові надходження компанії не доводиться. За прогнозами, до 2025 року російський монополіст може отримати трильйон рублів збитку, на додачу до того трильйона, який виник по завершенню фінансового року в червні.

Україна видобула рекордну кількість газу

Раніше ми розповідали, що у 2023 році було введено в експлуатацію 86 газових свердловин, що дозволило Україні видобути рекордні обсяги блакитного палива – понад мільярд кубометрів. Це перший подібний показник за останні 20 років.

Найбільш потужна свердловина почала працювали у квітні 2023 року, вона забезпечує 580 тисяч кубічних метрів газу на день. А 24 свердловини мають продуктивність понад 100 тисяч кубометрів на добу. Власне, такі результати стали можливими завдяки наявності нових технологій, запуску більш сучасного обладнання, залученню висококваліфікованих спеціалістів тощо.

У Нафтогазі заявили, що збереженого блакитного палива у сховищах вдосталь, аби успішно завершити поточний опалювальний сезон, не застосовуючи допомогу міжнародних союзників. Представники компанії уточнили, що це перша зима за всю історію нашої незалежності, коли використовується газ лише власного видобутку.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Європі завершили будівництво нового газопроводу. Також ми повідомляли про цінопад на газових ринках і розповідали, скільки коштує блакитне паливо в США та Європі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.