Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Український експорт агропродукції значно збільшився: що на це вплинуло

Розповідаємо, як Україні у грудні 2023 року вдалось експортувати рекордну кількість агропродукції з моменту повномасштабного вторгнення Росії

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Україна налагодила судноплавство в Чорному морі

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Кількість експорту сільськогосподарської продукції з України, в грудні 2023 року, досягла максимальних показників з моменту повномасштабного вторгнення Росії. Це стало можливим завдяки створенню експортного маршруту для перевезень морем.

Про це, у соцмережі Х (колишній Twitter), повідомило Міністерство оборони Великобританії.

Об'єми експорту перевищили щомісячні показники, які було досягнено в рамках зернової угоди, за посередництва Організації Об'єднаних Націй та Туреччини.

"Україна досягла цього, оскільки не дозволила російському Чорноморському флоту діяти у західній частині Чорного моря, де він перебуває під загрозою з боку українських ракет та безпілотних надводних кораблів", — йдеться у повідомленні.

Також позитивні наслідки для експорту сільськогосподарської продукції з України мали:

  • створення протимінного захисту, який сформували військово-морські сили Туреччини, Румунії та Болгарії;
  • скороченням страхових премій за посередництвом Великої Британії в рамках страхового пакета Unity Facility.

Також відзначається, що в довгостроковій перспективі стан цього експортного маршруту життєво важливий для українського експорту та економіки в цілому.

Що буде з експортом українського зерна найближчим часом

Європейська комісія може запровадити специфічні гарантії для експорту сільськогосподарської продукції з України, які передбачатимуть контроль Брюсселем припливу товарів аграрного сектору у разі, якщо це загрожуватиме зниженню цін на ринку Польщі та інших країнах Європейського Союзу.

"Такі специфічні для кожної країни гарантії безпеки планують запровадити, коли Україна отримає повний доступ на ринки країн ЄС. Наразі Польща та Угорщина в односторонньому порядку блокують свої ринки", — розповів комісар з питань торгівлі ЄК Валдіс Домбровскіс.

За його словами, хоча для ринку ЄС в цілому вплив від експорту української аграрної продукції не створює значних перешкод, наразі він розподілений дуже нерівномірно, а найбільше його відчувають найближчі сусіди України.

Раніше ми писали, як перебої у постачанні мінеральних добрив до України може вплинути на посівну кампанію, а також що сталося з експортом блакитного палива у Європу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.