Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Як уникнути поділу майна при розлученні – 3 дієві способи

Під час розриву стосунків подружжя ділить майно, набуте у шлюбі, але в деяких випадках в цьому немає потреби

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Щоб не ділити майно при розлученні, можна оформити шлюбний договір

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Поділ майна завжди найбільше цікавить людей, які вирішили розірвати шлюб. Відповідно до законодавства всі майнові активи, набуті під час спільного подружнього життя, необхідно порівну розділити між колишніми чоловіком і дружиною. Втім є кілька хитрощів, які допоможуть уникнути небажаного поділу.

Про це розповів адвокат Мар'ян Сащук в соціальній мережі Instagram.

Навіть якщо якусь річ було придбано за гроші одного з подружжя, інший має право звернутися в суду та оскаржити одноосібне привласнення. Це призведе до витрат часу, нервів і коштів. Аби не доводити до крайнощів, можна заздалегідь оформити певні документи. З їх допомогою можна бути впевненим, що прикрий факт розлучення не залишить без майна.

Перший варіант – укласти шлюбний договір. Це можна зробити до реєстрації шлюбу чи після. У документі обов’язково треба прописати момент поділу та конкретизувати питання, хто повинен володіти тими чи іншими речами.

"Або під час придбання попросити чоловіка/дружину написати заяву, в якій визнано, що майно, набуте у шлюбі, є власністю виключно іншого з подружжя, оскільки куплене за його гроші. Цю заяву треба завірити в нотаріуса", – порадив юрист.

Другий варіант – замінити факт купівлі-продажу даруванням. Якщо майно було отримане у подарунок конкретною людиною, воно не підлягатиме поділу при розлученні. Звісно, тут є ризик оскарження в судовому порядку, якщо з’явиться підозра у фіктивності та приховуванні правди.

Третій варіант – переписати майно на близького родича чи друга, тобто людину, якій ви можете довіряти. В такому випадку поділ точно не загрожує, адже за документами власником є стороння особа.

Компенсація за майно при розлученні

Раніше ми розповідали, що деякі речі неможливо порівну розділити, наприклад, автомобіль. Суд може призначити виплату компенсації іншій стороні відповідно до її частки у неподільному майні. Це справедливий спосіб вирішення конфлікту, оскільки один із подружжя отримує грошовий еквівалент вартості активу.

Необхідно здійснити такі кроки:

  • обрати майно, за яке належить грошова компенсація;
  • провести оцінку вартості та визначити ринкову ціну;
  • дійти до згоди щодо суми в усному форматі;
  • укласти письмовий договір і передбачити умови виплати коштів, а також розмір компенсації при поділі.

Якщо ви не маєте змоги самостійно визначитися з фінансовими виплатами, допускається звернення в суд. Але зазначимо, що відповідне рішення про присудження компенсації можливе лише за згодою обох сторін.

Раніше сайт Pro Гроші писав, кому після розлучення залишаться подаровані батьками гроші. Також ми повідомляли, що можна втратити пів суми та розповідали, чим загрожує продаж авто без дозволу одного з подружжя.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.