Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Запам'ятає кожен: топ-5 найважливіших економічних подій 2023 року

Розповідаємо, які події поточного року вплинули на внутрішню економіку України

Фото: УНІАН, Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Найважливіші економічні події 2023 року

Фото: УНІАН, Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Протягом 2023 року в Україні відбулося чимало важливих економічних подій. Зокрема, Національний банк запровадив "керовану гнучкість" курсу долара, Україна стикнулася з блокадою державного кордону, а президент Володимир Зеленський підписав закон про повернення військового ПДФО.

Редакція Pro Гроші розповідає про важливі економічні події року, які запам'ятаються майже кожному українцю.

Відмова від фіксованого курсу долара


Після початку повномасштабної війни в Україні Нацбанк встановив фіксований курс долара на рівні 36,6 грн. Проте НБУ вже у жовтні 2023 року запровадив режим "керованої гнучкості" курсу та відмовився від фіксованого.

Такі зміни на валютному ринку торкнулися лише офіційного курсу долара, оскільки тепер він визначається операціями на міжбанківському валютному ринку за активної участі Національного банку. Таким чином регулятор намагається мінімізувати різницю між готівковим та офіційним курсом іноземної валюти.

Страхування інвестицій від воєнних ризиків


Експортно-кредитному агентству (ЕКА) дозволили страхувати інвестиції від ризиків, які спричинені повномасштабною війною в Україні. Відповідний законопроєкт був підписаний Володимиром Зеленським 21 грудня 2023 року, однак чинності він набуде вже з 1 січня наступного року.

Таким чином уряд хоче підтримати українську економіку та місцевих підприємців, а ще стимулювати інвестиції. Раніше на такий вид страхування мали право лише іноземні компанії, які отримували його через міжнародні організації, тому це дещо ускладнювало розвиток внутрішнього бізнесу.

Повернення "військового ПДФО" до державного бюджету


17 листопада 2023 року президентом України був підписаний законопроєкт про "військове ПДФО", який передбачає спрямованість коштів, отриманих з місцевих бюджетів, на розвиток оборонно-промислового комплексу.

Як передбачає документ, з 1 січня до 31 грудня року, в якому буде скасовано воєнний стан, "військове ПДФО" розподілятиметься таким чином:

  • 45% – Державній службі спеціального зв'язку;
  • 45% – Міністерству стратегічних галузей промисловості для розгортання виробництва боєприпасів та зброї;
  • 10% – серед військових частин на основі рішення спеціальних уповноважених у секторі безпеки та оборони.

Блокада українського кордону


На початку листопада 2023 року Україна вперше стикнулася з блокадою державного кордону з боку польських перевізників, згодом до них також приєднався й Союз перевізників Словаччини. Наразі рух через Словаччину розблоковано, однак поляки все ще продовжують страйк.

Польські перевізники висунули певні умови, за яких блокада кордону буде скасована, а саме:

  • відновлення дозволів на транспортування українських вантажів у Польщі та Євросоюзі;
  • виключення вантажівок польських перевізників із системи "єЧерга", що використовується для транспортних засобів;
  • заборона на реєстрацію на польській території транспортних компаній, які не є частиною Євросоюзу.

Уряд України та Польщі проводять перемовини, аби досягти спільного компромісу та надати можливість перевізникам вільно пересуватися між країнами.

"Зерновий конфлікт"


15 вересня 2023 року Єврокомісія скасувала ембарго на українську агропродукцію, однак таке рішення підтримали не всі європейські країни. Зокрема, відмовлятися від заборони на імпорт українського зерна не стали Польща, Угорщина, Чехія та Словаччина.

Врешті Україна подала позов проти трьох країн ЄС до Світової організації торгівлі (СОТ), однак після тривалих перемовин Київ вирішив піти на компроміс та запропонував призупинити розгляд позову.

Однак, навіть попри те, що це була одна з умов європейських країн для скасування зернового ембарго, заборона на імпорт українського зерна все ж продовжилася.

Раніше ми розповідали, які економічні перспективи чекають на українців в найближчому майбутньому. Також ми писали, з якими економічними показниками Україна завершує 2023 рік.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.