Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Часу обмаль — що мають встигнути зробити українці, аби не втратити субсидію на дрова

У Пенсійному фонді розповіли, що мають зробити громадяни, які обігрівають свої помешкання твердим паливом, якомога швидше

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Що потрібно, аби зберегти право на отримання субсидії на дрова

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Якщо українці хочуть отримати субсидію для купівлі дров та вугілля, їх потрібно надати один важливий документ, аби не втратити право на отримання пільги. Це потрібно зробити до 1 грудня цього року.

Як повідомили у Пенсійному фонді України (ПФУ), мова про згоду на передачу та обробку персональних даних.

Як надати дозвіл

Є три способи, якими можуть скористатися громадяни, щоби погодитися на обробку даних. Це

  • відповісти на отримане смс-повідомлення;
  • скористатися особистим кабінетом субсидіанта/пільговика на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду;
  • у довільній формі подати заявку у будь-якому підхожому сервісному центрі держструктури.

У Пенсійному фонді зазначають, що громадяни, які вже погодилися, щоби їхні персональні дані вивчили для отримання міжнародної допомоги, можуть повторно не давати свою згоду.

Натомість особи, які такої згоди раніше не давали, отримають на вебпорталі електронних послуг ПФУ у розділі "Мої повідомлення" сповіщення про таке, що такий дозвіл необхідно надати.

Зазначається, що вони мають перейти у вкладку "Дистанційне інформування" та поставити галочку навпроти поля з відповідною назвою. Потім клікнути на "Зберегти". Також таке повідомлення субсидіянт може отримати на номер телефону, який є в його особовій справі.

Як оформити субсидію на дрова

Процедура аналогічна процесу оформлення звичайної житлової субсидії.Так, українці повинні:

  • подати заяву на отримання субсидії на дрова;
  • надати декларацію про доходи родини за попередній рік;
  • звернутися в місцевий орган соціального захисту.

Можливо також, що доведеться надати документ про те, що домогосподарство користується пічним опаленням та дровами для обігріву своєї оселі.

Субсидія на тверді види палива нараховується один раз на рік, у пріоритеті — вразливі категорії населення. Розмір допомоги залежить від отриманих тогорічних доходів сім'ї. При цьому така належить лише сім'ям, які восени та взимку обігрівають свої будинки тільки твердими видами палива.

Що змінилося у субсидіях

Нещодавно у Кабміні повідомили, що розмір виплат, які населення отримує від держави для купівлі дров чи вугілля, стане більшим. Так, якщо у попередньому опалювальному сезоні розмір субсидії був на рівні 6 973 гривень для одного господарства на рік, то вже у прийдешньому осінньо-зимовому періоду виплати сягнуть 16 234 гривень.

Зазначається, що фінансування збільшиться завдяки підтримці з боку міжнародних організацій. Зокрема, додаткові гроші надасть Управління Верховного комісара ООН у справах біженців (УВКБ ООН).

Раніше ми розповідали, як зміняться умови виходу на пенсію у 2024 році. Також ми пояснювали, кого можуть позбавити субсидії на підставі аудиту.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.