Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Не просто згорають: які дрова найкраще підходять для опалення дому

Розповідаємо, які дрова краще використовувати для опалення будинку та на що варто звернути увагу при заготівлі такого палива

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Дають багато тепла та довго горять

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Багато українців використовують дрова для опалення своїх помешкань. Це доступний та ефективний вид палива, який чудово підходить для жителів приватних будинків, які для обігріву приміщень встановили твердопаливний котел або піч. Але не всі дрова однаково ефективні для таких цілей, вони мають різні властивості залежно від виду деревини, що суттєво впливає на ефективність обігріву дому.

Про те, як правильно вибрати дрова для обігріву будинку, розповідає редакція сайту Pro Гроші.

Ефективність опалення багато в чому залежить від певних властивостей дров, саме тому важливо враховувати такі фактори:

  • рівень тепловіддачі;
  • тривалість горіння;
  • складність заготівлі (сушіння, складування);
  • кількість викидів (дим, смоли).

Для опалення будинку найкраще підійдуть листяні породи дерев. Вони мають хорошу тепловіддачу, а щільна будова забезпечує довгий час горіння. Відсутність смолистих речовин в такій деревині гарантує відсутність гару та кіптяви під час горіння.

Деякі листяні породи краще підходять для розпалення, або для використання саме в камінах. До таких належать плодові дерева, під час горіння такі дрова виділяють приємний аромат.

Які сорти дерев найкраще підходять для опалення оселі

Найкращим варіантом вважається дуб, такі дрова виділяють багато тепла та досить економічні у використанні. Однак, дубові дрова коштують досить дорого, а тому їх часто змішують з іншими видами, щоб зекономити та продовжити час горіння.

Вільхові дрова — хороший варіант для опалення будинку, під час їх горіння виділяється мінімальна кількість диму, а тепла багато. Такі дрова не потрібно додатково просушувати, вони самі дійдуть до потрібного стану. Вільхові дрова часто використовують для коптіння, а також для очищення димохідної труби, адже їх випаровування прибирають сажний нагар.

Береза також підійде для опалення. Такі дрова дають гарне тепло, а завдяки дьогтю, який вони містять, швидко займаються та довго горять.

Липові дрова — чудовий варіант як для опалення будинку, так і для лазні. Така деревина володіє лікувальними властивостями, але така особливість липових дров зберігається лише протягом двох років після заготівлі, потім їх можна використовувати виключно для опалення будинку.

Раніше ми писали, як правильно розтопити піч дровами, аби вони горіли довше, а також як отримати субсидію на тверді види палива.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.