Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Пільги на комуналку для сімей з прийомними дітьми: яку підтримку надає держава

Розповідаємо, які комунальні пільги надають сім'ям, у яких виховуються прийомні діти

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Які пільги на комуналку надають сім'ям з прийомними дітьми

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Зважаючи на скрутне становище громадян держава не припинила надавати соціальну допомогу людям, які належать до категорії найвразливіших. До того ж сім'ї, у яких виховуються прийомні діти можуть розраховувати на комунальні пільги.

Редакція сайту Pro Гроші розповість, кому саме надається знижка від держави.

Хто з сімей може отримати пільги на комуналку

У Пенсійному фонді зазначають, що для цього потрібно, щоби середньомісячний дохід сім’ї в розрахунку на одну особу не перевищував дохід, який дозволяє розраховувати на податкову соціальну пільгу. У 2023 році це 3 760 гривень.

Тоді сім'ї з прийомними дітьми можуть отримати пільгу, розмір якої становить 50% знижки. Її можна використати:

  • на оплату житла в межах норм, які передбачені у законодавстві (21 квадратний метр загальної площі житла на кожного члена сім’ї, який постійно проживає в жилому приміщенні, у тому числі прийомну дитину), та додатково 10,5 кв. метра на сім’ю);
  • на користування комунальними послугами (газопостачання, електропостачання та інші послуги) та на вартість скрапленого балонного газу для побутових потреб (в межах норм та соціальних нормативів, визначених Кабінетом Міністрів України);
  • на вартість палива (якщо у будинках відсутня система центрального опалення).

Пільги на комунальні послуги для УБД

В Україні є система розширених пільг на оплату комунальних послуг. Нею можуть скористатися УБД та їхні сім'ї. Зокрема, вони можуть отримати знижку у розмірі 75% та оплатити:

  • житло;
  • комунальні послуги;
  • паливо, якщо проживають у будинках без центрального опалення;
  • газ для опалювання житла на подвійний розмір нормативної опалювальної площі. Такою пільгою користуються ті сім'ї, де є лише непрацездатні особи.

Детальніше про усі пільги, які належать УБД та їхнім сім'ям та як їх отримати, можна прочитати у нашій статті.

Чому комунальні послуги можуть подорожчати

З такою пропозицією кілька місяців тому до українського уряду звернувся уряд США. Як пояснили міністерка соціальної політики Оксана Жолнович, заокеанський союзник пропонує нашій державі провести лібералізацію тарифів на газ та електроенергію.

Чиновниця пояснила, що під лібералізацією цін мається на увазі підвищення вартості комунальних послуг. Але одночасно з цим населення забезпечуватимуть субсидіями, аби збалансувати витрати людей.

За словами Жолнович, у бюджеті на 2024 рік передбачили 50 мільярдів гривень на субсидії.

Варто зазначити, що лібералізація не передбачає, що тарифи будуть переглянуті автоматично. Енергетичні компанії самостійно встановлювати вартість комунальних послуг, а наразі ціни вручну регулює уряд.

Якщо вас зацікавила ця тема, то більше інформації шукайте в нашому матеріалі.

Раніше ми писали про способи, які дозволять заощаджувати під час оплати комунальних послуг. Також ми розповідали, кому дозволили ігнорувати комунальні платіжки на час війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.