Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Повірка лічильників води – про що варто знати споживачам

Розповідаємо, як українця провести повірку лічильників води та хто може проводити таку процедуру

Фото: Pexels, Pro Гроші. Колаж Pro Гроші

Хто може проводити повірку лічильників води

Фото: Pexels, Pro Гроші. Колаж Pro Гроші

Будь-який прилад з часом, в процесі експлуатації, може почати гірше працювати, втратити частину своїх функцій, а вимірювальні пристрої стати менш точними. Саме тому, споживачам необхідно регулярно проводити повірку лічильників води, щоб розуміти в якому стані перебуває прилад.

Про те, як отримати таку послугу, повідомили представники комунального підприємства "Дніпро – Кіровоград" у Facebook.

Доволі часто послугу з перевірки лічильників на воду надають місцеві водоканали, але вирішувати кому та як проводити цю процедуру — це законне право споживача.

"Повірка не є нашою монополією і провести її абонент підприємства може в будь-якій сертифікованій лабораторії як в області, так і за її межами", — запевняють комунальники.

В Україні є кілька способів повірки лічильника води, кожен з яких має свої плюси та мінуси, зокрема:

  • без демонтажу — така перевірка проходить набагато швидше;
  • з монтажем — дає можливість промити його на стенді, почистити фільтр на трубі, що перед ним.

Як правильно передати показники двозонного лічильника електроенергії

Перш за все, слід розуміти, що це пристрої, які допомагають споживачам менше сплачувати за світло в період з 23:00 до 07:00. Але для того, щоб правильно зняти показники таких лічильників та нічого не переплутати, потрібно знати значення індексів на них.

За кожний показник на таких пристроях відповідає певний індекс. Вони, залежно від моделі та параметрів, послідовно з'являються на екрані лічильника з інтервалом у 10 секунд. Завдяки цьому можна отримати такі дані:

  • денні показники – з 07:00 до 23:00;
  • нічні показники – з 23:00 до 07:00;
  • загальна кількість використаної електроенергії.

Найбільшим попитом серед українців користуються двозонні лічильники марки MTX, GAMA та NIK. Відповідно вони мають такі індекси: 1.8.2 / 15.8.2 / 1.8.2 / 15.8.2 / Т22 — денний тариф, 1.8.1 / 15.8.1 / 1.8.1 / 15.8.1 / Т21 — нічний тариф та 1.8.0 / 15.8.0 / 1.8.0/15.8.0/Т2 — загальний обсяг спожитої електроенергії.

Раніше ми писали, як правильно зняти дані з лічильника газу, та які є способи передати актуальні показники за спожите блакитне паливо, а також хто насправді має платити за заміну пристрою вимірювання спожитої електроенергії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.