Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Ще більше українців уникнуть штрафів за неоплачену комуналку — що змінив уряд

У Кабміні вирішили, кому не загрожуватимуть штрафи за борги за комунальні послуги під час війни

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Українців не будуть штрафувати за комунальні борги під час воєнного стану

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

З деяких українців не будуть вимагати сплачувати борги за комунальні послуги під час воєнного стану. Крім того, людей не будуть штрафувати за несвоєчасну оплату.

Про це повідомив у своєму Telegram-каналі представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук.

За його інформацією, нововведення торкнуться споживачів, які проживають на окупованих територіях, або де тривають бойові дії, а також тих, чия власність була пошкоджена під час воєнних дій.

Так, на період воєнного стану, комунальні підприємства не нараховуватимуть та не стягуватимуть з побутових споживачів неустойку, а саме:

  • штрафи;
  • пеню;
  • інфляційні нарахування;
  • відсотки, нараховані на заборгованість, що виникли через несвоєчасну або неповну оплату за житлово-комунальні послуги.

"Закріплено заборону на стягування боргів, що виникли після 24 лютого 2022 року, від споживачів на територіях, де тривають бойові дії, або у споживачів, чия власність пошкоджена внаслідок воєнних подій, а також від споживачів, що проживають на окупованих територіях", — зазначив у своєму повідомленні Тарас Мельничук.

Чи можна не платити за комуналку під час війни

Станом на зараз в Україні діє правило, що за житлово-комунальні послуги можуть не платити споживачі, які понад 30 днів не живуть у своїй квартирі чи будинку. Ця умова є у сьомій статті закону"Про житлово-комунальні послуги", і її запровадили що до повномасштабної війни.

Однак для того, аби не оплачувати комуналку під час воєнного стану, який наразі діє у нашій країні, потрібно звернутися до постачальника послуг, який зробить вам перерахунок. Після цього вам спишуть оплату або буде переплата. Для цього зверніться із заявою до постачальника і надайте довідку про те, що ви не живете у своїй оселі.

Для цього знадобиться один із таких документів:

  • довідка внутрішньо переміщеної особи;
  • довідка про проходження лікування;
  • довідка про проходження військової служби.

Що загрожує злісним боржникам

Раніше адвокат Ростислав Кравець пояснював редакції Pro Гроші пояснив, що комунальні підприємства можуть звернутися до суду щодо злісного боржника. Суд, якщо погодиться з вимогами комунальних, надасть запит на стягнення боргу виконавчій службі. Після цього боржнику запропонують добровільно сплатити наявний борг.

Якщо боржник ігноруватиме таку пропозицію, тоді його рахунки опиняться під арештом. А в окремих випадках його можуть позбавити нерухомого майна.

Якщо це ваше єдине житло, то в такому випадку можуть бути прийняті й інші рішення щодо способів стягнення заборгованості. Наприклад, контролюючі органи заарештують банківські рахунки, щоби обмежити використання вами коштів допоки борг не буде погашено.

Раніше ми розповідали, що у "Нафтогазі" зробили важливе попередження для українців. Також ми писали, якими будуть субсидії у грудні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.