Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Як заощадити на комуналці в опалювальний сезон: правила, яких потрібно дотримуватись

Розповідаємо, завдяки яким правилам споживачі зможуть економити гроші під час оплати комунальних послуг взимку

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Як українцям економити на комуналці

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Комунальні платежі – головний біль майже для кожного громадянина України. Найбільші проблеми з оплатою починаються з настанням опалювального сезону, адже збільшуються у рази, оскільки будинки споживачів починають підключати до тепла, за яке теж потрібно платити.

Тому редакція сайту Pro Гроші вирішила розповісти, як українці можуть економити на комунальних послугах в осінньо-зимовий період.

Вода

Тут у нагоді стане наявність посудомийної машини. Хоча на її придбання доведеться серйозно витратитися, але коли у вас з’явиться ця техніка ви одразу ж переконаєтесь, що гроші витратити недарма.

Якщо у вашому помешканні відсутній бойлер, контролювати витрати допоможуть лічильники з тепловіддавачем або розумні лічильники. Якщо вода в будинку недостатньо гаряча (менше 40 градусів), цей прилад вважатиме її холодною, тому й сплачувати ви будете за меншим тарифом.

За повним тарифом за гарячу воду доведеться платити лише тоді, коли вода нагрівається до 50 градусів та вище.

Опалення

Зменшити витрати можна, але до цього потрібно готуватися заздалегідь. Наприклад, ще влітку утеплити фасад будинку, коли необхідні матеріали для робіт ще не є надто дорогими.

Також комунальники радять дотримуватися наступних правил:

  • замініть вікна у квартирі на металопластикові та встановіть зимовий режим;
  • взимку не варто довго провітрювати своє помешкання. Якщо вам вже дуже спекотно у квартирі, тоді краще відкривати усі вікна одразу, але не довше ніж на п’ять хвилин;
  • батареї краще купувати регулятором температури. Так ви зможете самостійно регулювати температурний режим у своєму помешканні, а отже й заощаджувати кошти;
  • за радіатором потрібно завжди тримати тепловідбивний екран. Це допоможе теплу йти безпосередньо у кімнату.

Як економити на електроенергії

Якщо ви помітили, що взимку ваші витрати на електроенергію зросли, тоді варто виконати наступні кроки:

  • перевірте, чи ваш холодильник не стоїть занадто близько до плити чи інших електричних приладів. Річ у тому, що прилади збільшують навантаження на компресор холодильника, а тому він використовує більший об’єм електроенергії;
  • завантажуйте пральну машинку на дозволений максимум – при частковому завантаженні споживається майже стільки ж енергії, як і при повному;
  • якщо плануєте прасувати речі, то починайте з одягу, який можна прасувати за мінімальної температури.
  • в електрочайнику варто кип’ятити лише необхідну кількість води. Якщо пити чай збираєтеся тільки ви, то у чайнику має бути рідини рівно на одну чашку.

Що буде з тарифами на комуналку взимку

Щодо перегляду тарифів на газ, то українцям переживати не варто, адже у новому опалювальному сезоні ціни залишаться на попередньому рівні. Наприклад, Нафтогаз, який забезпечує газом майже 98% усіх українських домогосподарств, продаватиме паливо по 7,96 грн за куб. м (з ПДВ).

Що стосується тарифів на опалення, то в уряді теж переконують, що нічого змінювати не будуть.

"Як і інші тарифи, на тепло, на гарячу воду, я переконаний, що до кінця війни, до кінця воєнних дій в Україні не потрібно покладати на людей додатковий тягар", – розповів прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Він також зазначив, що влада не хоче створювати додаткове фінансове навантаження на громадян, які й так страждають через війну.

Раніше ми розповідали, які проблеми з опалювальним сезоном виникли у Києві. Також ми писали, коли українцям врешті переглянуть тарифи на комуналку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.