Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

За газ доведеться заплатити більше? Чому українці можуть отримати ще одну платіжку

Розповідаємо, які зміни було внесено до Кодексу газорозподільних систем та за що споживачам блакитного палива доведеться додатково сплачувати

Фото: УНІАН, Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українців можуть здивувати новою графою в платіжці

Фото: УНІАН, Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Щомісяця українці отримують дві платіжки за газ: перша за спожите блакитне паливо, а друга за його доставку. Однак незабаром до них додасться ще одна квитанція. 5 грудня 2023 року регулятор затвердив Типовий договір на технічне обслуговування, а це означає, що всі нормативно-правові акти для запровадження третьої платіжки за газ в Україні вже ухвалено.

Про те, за що потрібно додатково сплачувати українцям, повідомляється у постанові регулятора.

5 грудня 2023 року Національною комісією, що здійснює державне регулювання в сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), було затверджено Типовий договір на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку, а також внесено ряд змін у Кодексу газорозподільних систем.

Відповідно до змін, оператори газорозподільних систем мають місяць з моменту набуття чинності постанови на інформування співвласників багатоквартирного будинку про укладення договору за формою Типового договору. Це слід зробити шляхом розміщення відповідної інформації в рахунках на оплату послуг розподілу природного газу в місяці, в якому укладено цей договір.

Окрім того, оператори газорозподільних систем мають забезпечити приведення чинних договорів на технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем газопостачання багатоквартирного будинку у відповідність до Типового договору.

Слід зазначити, що Типовий договір не передбачає підпису обох сторін, а фактом його укладення слід вважати надання самої послуги з розподілу газу. Тобто такий договір поширюється на всіх споживачів, які офіційно не від'єднались від газопостачання.

Скільки потрібно буде сплачувати українцям за ТО внутрішньобудинкових мереж

Згідно з уже чинним Типовим договором, плата за ТО внутрішньобудинкових мереж здійснюється замовником один раз на рік. Оператор ГРМ повинен скласти кошторисну вартість цієї послуги, згідно з якою буде відбуватись оплата.

Питання плати за ТО внутрішніх мереж у багатоповерхівках фактично вирішено, а споживачам незабаром можуть почати приходити платіжки з новою графою.

Раніше ми писали, чому українцям можуть виставити не правильний рахунок за спожите блакитне паливо, а також як правильно зняти показники лічильника газу.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.