Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

В Україні готують серйозні зміни: як можуть обмежити грошові перекази

Потенційні нововведення перебувають на стадії обговорення, тож конкретних лімітів поки що не розголошували

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Грошові перекази можуть обмежити на час війни

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні хочуть на період воєнного стану запровадити обмеження на суми та кількість грошових переказів. Йдеться про використання реквізитів банківських карток і готівкові операції за допомогою терміналів самообслуговування.

Про це розповів голова Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Він уточнив, що ініціатива перебуває на стадії обговорення, але профільний комітет спільно з НБУ планує внести зміни до законодавства. Це нібито необхідно для боротьби з міскодингом (схема маніпуляцій банківськими системами для уникнення сплати податків; приховування реального походження платежів) і тіньовими фінансовими операціями.

Досі в сегменті безготівкових операцій можна застосовувати окремі схеми, які дозволяють здійснювати заборонені види діяльності, наприклад:

  • організовувати і проводити азартні ігри;
  • легалізувати незаконні кошти;
  • займатися фішингом;
  • використовувати віртуальні активи для "тіньових" махінацій.

Тож аби врегулювати ситуацію та мінімізувати фінансові афери, НБУ спільно з комітетом Верховної Ради розробить зміни в законодавстві. Щоправда, вони матимуть силу тільки в умовах воєнного стану. Йдеться про такі потенційні нововведення:

  • посилення вимог до розміру власного капіталу надавачів платіжних послуг;
  • підвищення штрафних санкцій за порушення законодавчих норм у сегменті регулювання платіжного ринку;
  • встановлення обмежень на проведення фінансових операцій з реквізитами карток;
  • запровадження лімітів на суми транзакцій та їхню кількість;
  • обмеження сум готівкових переказів у терміналах самообслуговування.

Попередні перевірки банків та інших фінансових установ дали невтішні результати. Були виявлені порушення, які спровокували штрафи на суму близько 486,35 млн гривень. Довелося навіть анулювати кілька ліцензій на проведення діяльності.

Чи буде в Україні податок на банківські перекази

Раніше ми розповідали, що в мережі з’явилася інформація про запровадження податку 18% на всі грошові перекази для фізичних осіб. Це нібито передбачено Національною стратегією доходів до 2030 року, яку оприлюднили в грудні 2023 року. Але Данило Гетманцев заспокоїв людей і запевнив, що це просто міф.

Він назвав нововведення, яке сильно налякало наших громадян, "черговою маячнею чергового божевільного псевдоексперта на теренах соцмереж". Такі зміни можуть серйозно нашкодити українській економіці, яка вимушена переживати чимало викликів останні два роки. Будь-яка людина здатна зрозуміти, що податок у розмірі 18% є необґрунтованим, отже не має права на існування навіть як суспільна провокація.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українську економіку чекають нові виклики та розповідав, як НБУ оцінив ситуацію з інфляцією та ВВП. Також ми повідомляли, що НБУ оприлюднив рішення по обліковій ставці вперше у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.