Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Ціни на золото побили рекорд: що відбувається з дорогоцінним металом

Вартість дорогоцінного металу змогла перевищити попередній історичний максимум на тлі новин про можливе зниження процентної ставки

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Вартість золота різко підскочила у світі

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

4 грудня при відкритті торгів ціна унції золота становила 2 135 доларів, що перевищило попередньо встановлений історичний рекорд. Максимальна вартість стала можливою з огляду на підвищення попиту та новини про потенційне зниження процентної ставки. Експерти передбачають, що ажіотаж триватиме й у 2024 році.

Про це повідомляє CNBC.

Востаннє унція золота коштувала понад 2 000 доларів у 2020 році, під час пандемії коронавірусної інфекції. Спотові ціни зросли до нового рекорду через ізраїльсько-палестинський конфлікт, оскільки він спровокував підвищення попиту на безпечний актив, який здатен зберігати заощадження у стабільному стані.

Загалом золото спроможне захистити капітал в періоди економічної та геополітичної невизначеності, тому не дивно, що його обирають як засіб надійного збереження вартості. Друга причина – очікуване зниження процентних ставок у 2024 році.

На думку керівника відділу ринкової стратегії, глобальної економіки та ринкових досліджень UOB Хенга Кун Хау, ажіотаж продовжиться наступного року, але не виключено, що ціна дорогоцінного металу трохи впаде. До закінчення другого кварталу 2024 року вартість зафіксується на рівні 2 100 доларів за унцію, а до кінця року здатна перетнути позначку 2 200 доларів.

Станом на 14:00 золото котирується за 2 070 доларів.

Вартість унції золота 4 грудня
Вартість унції золота 4 грудня
Фото: Kitco.com

Які метали коштують дорожче золота

Попри досить високу вартість золота існує кілька дорогоцінних металів, які цінуються набагато вище. Загалом у групу благородних металів (з них виготовляють прикраси) входять ще срібло, платина, паладій, родій, рутеній, осмій, іридій. З усього списку переважають золото в питанні ціни тільки родій та іридій:

  • першим покривають прикраси для надання їм блиску та високої стійкості до подряпин;
  • другий здебільшого застосовують у виробництві двигунів, лазерів, електродів тощо.

Обидва метали не використовують у ювелірній сфері так широко, як золото чи срібло. Але завдяки їхнім властивостям, зокрема, щільності та протидії окисленню, родієм та іридієм часто покривають поверхні прикрас, щоб зберегти їхню форму і зовнішній вигляд якнайдовше. Вартість цих речовин вражає: родій коштує в середньому 143 долари за грам, іридій – 163 долари.

Що цікаво, найдорожчим металом у світі є каліфорній-252. Це радіоактивний хімічний елемент, який використовують лише у наукових цілях. Але дістати речовину дуже важко, за рік вдається видобути лише 40 мкг металу. А загальна маса всього каліфорнію-252 становить не більше 8 грамів. Тож не дивно, що 1 грам коштує 25 млн доларів.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що ціни на золото знову змінюються та розповідав, про які ризики попереджають аналітики. Також ми повідомляли, як українцям вигідно інвестувати у срібло.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.