Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Борги на ринку балансування: як це гальмує розвиток зеленої енергетики в Україні

Розповідаємо, як борги за електроенергію впливають на розвиток енергосистеми України та відлякують потенційних інвесторів

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Як заборгованість впливає на інвестиції в енергосектор України

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Інвестори стримуються від фінансування у розвиток систем зберігання енергії та маневрові генеруючі потужності України через суттєві затримки у виплатах боргів на ринку балансування.

Про це розповів радник голови правління "Укренерго" Максим Зорін.

За його словами, на разі виплати затримуються понад 10 місяців, що представляє значний ризик для розвитку систем зберігання електроенергії. Таке поточне відставання у платежах відіграє ключову роль у стримуванні інвесторів від здійснення інвестицій у цю сферу.

Окрім того, це стосується й розвитку маневрової генерації в Україні, яка могла б ефективно перекривати нестачу потужності в енергосистемі. За словами Зоріна, всіх інвесторів турбують фінансові ризики, які спостерігаються на балансуючому ринку.

Він також зауважив, що у найближчій перспективі передбачається ухвалення державою регуляторних та законодавчих актів, які мають на меті вирішити переважну більшість ключових проблем, що гальмують розвиток систем накопичення енергії.

Варто згадати, що Українська асоціація вітроенергетики раніше висловлювала думку про те, що успішний розвиток сектору вітроенергетики в країні вимагає від урядових органів розв'язання проблем та вдосконалення умов, з якими зустрічаються інвестори у сфері відновлювальної енергетики.

Ігор Тинний, один із засновників Української асоціації відновлюваної енергетики наголошує на необхідності ліквідації заборгованостей за 2022-2023 роки та вжиття заходів державою для запобігання їх повторного накопичення в майбутньому, аби підтримати розвиток відновлюваної енергетики в Україні.

Чи сприятиме відключення світла боржникам розвитку енергосистеми України

Часткове погашення боргів за електроенергію дозволить залучити необхідні фінанси для ремонту енергетичних об'єктів, пошкоджених під час обстрілів. Варто зазначити, що до цього моменту у постачальників енергії були відсутні ефективні засоби для впливу на боржників, проте зараз ситуація змінилася, і такий інструмент з'явився.

Голова комітету з енергетичного права Національної асоціації адвокатів України Олександр Трохимець повідомив, що побутові споживачі накопичили понад 20 млрд грн боргів перед постачальниками електроенергії.

"Це означає, що енергокомпанії, які утримують регіональну енергетичну інфраструктуру недоотримують кошти, які могли б спрямувати на ремонти та відновлення системи, особливо після російських атак", — переконаний юрист.

Раніше постачальники не мали жодних засобів для тиску на боржників, які лише збільшували свої борги ще до початку повномасштабного вторгнення.

За його словами, тепер до припинення воєнного стану заборонено штрафувати, стягувати заборгованість відключати за борги лише тих споживачів, чиє житло розташоване на територіях, де ведуться чи велися бойові дії або у тимчасово окупованих населених пунктах.

Раніше ми розповіли, чому українці по-новому передаватимуть показники за світло, а також що робити для відновлення електропостачання після відключення за борги.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.