Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

В Україні може виникнути дефіцит брухту: як це вплине на металургію

Розповідаємо, які зміни відбулись на ринку брухту в Україні та як збільшення обсягів експорту вплине на металургію

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Що відбувається на ринку брухту в Україні

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні відмічають одночасне зростання експорту брухту та зменшення його заготівлі. Така тенденція негативно вплине на плани металургів наростити виробництво сталі в період традиційного весняного сплеску попиту на світових ринках.

Про те, що відбувається на ринку брухту в Україні, повідомляє Uaprom.info.

На думку доктора економічних наук та керівника аналітичного центру CMD-Ukraine Ігоря Гужви, відновлення продажів брухту держкомпаніями на аукціонах допоможе уникнути його дефіциту.

"Сьогодні в Україні вкрай важка ситуація із заготівлею металобрухту. За підсумками січня збір брухту скоротився на 21%. Це мінімальний показник з початку осені, але у лютому буде ще гірше", — переконаний експерт.

Він також додав, що металургам поки що вистачає зібраних обсягів, проте навесні традиційно підвищується попит на сталь, а тому меткомбінати нарощуватимуть виробництво, зважаючи, що тимчасовий морський коридор з портів Одеси стабільно працює.

Як збільшення експорту брухту вплине на металургію

На думку Гужви, експорт брухту з України активно зростає, що негативно відобразиться на металургах. Лише у січні обсяги вивезеної сировини виросли удвічі. На думку експерта, це дуже великий показник у нинішніх умовах.

"Експортовані 17 тис. т брухту могли б дуже знадобитися нашим металургам, які знаходяться в очікуванні вибухового зростання попиту на сталь. Також слід зазначити, що держава нічого не отримує від цього експорту, оскільки з 1 січня вивізне мито знизилося до нуля", — підкреслив керівника аналітичного центру CMD-Ukraine.

Експерт переконаний, що недостатня кількість брухту серйозно вдарити по планах металургів збільшити виробництво, що своєю чергою позначиться:

  • на валютній виручці;
  • на податкових відрахуваннях.

"Єдиним виходом у такій ситуації, який я зараз бачу, стане відновлення продажів брухту держпідприємствами, наприклад, УЗ, яка призупинила їх ще пів року тому, – констатував він. – Відновлення продажів брухту держкомпаніями на аукціонах – це win-win сценарій. Металурги вгамують "брухтовий" голод, а державні компанії отримають додаткові надходження від продажу нереалізованих обсягів цієї сировини, які накопичилися на складах," — запевнив Ігор Гужва.

Він також припустив, що дефіцит металобрухту в Україні стратегічний, а тому — це питання потрібно ставити більш радикально та на період війни ввести тимчасову заборону на експорт брухту з України. Окрім того, він пригадав досвід країн ЄС та Казахстану, які всіляко обмежують і навіть забороняють вивіз свого брухту, хоча у них не йдуть жодні бойові дії.

Раніше ми писали, які нові обмеження для українського експорту готує Польща, а також скільки коштує 1 кілограм чорного брухту в січні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.