Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Вигідно інвестувати вже зараз? На скільки може подорожчати золото за рік

Країни, що розвиваються, будуть намагатися зменшити свою залежність від американського долара, тож звертатимуть увагу на метали

Фото: Pexels, Unsplash, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Золото може стрімко подорожчати вже через рік-півтора

Фото: Pexels, Unsplash, НБУ. Колаж: Pro Гроші

В наступні 12-18 місяців може значно подорожчати головний дорогоцінний метал для інвестицій. Аналітики вважають, що золото встановить новий рекорд вартості, зважаючи на тренд дедоларизації.

Про це розповіли експерти американської фінансової корпорації Citi.

Поштовх до зростання ціни за унцію може з’явитися через розвиток кризи довіри до долара США. Наприклад, представники відомого банківського холдингу Morgan Stanley озвучили думку про ймовірність перегляду ролі американської валюти у світовій платіжній системі. А країни, що розвиваються, будуть намагатися зменшити власну залежність від долара.

На тлі таких трендів не виключено, що наступного року вартість унції золота підніметься до 3 000 доларів. Станом на 24 лютого 2024 року ціна становить 2 035 доларів за унцію, згідно з даними CNBC.

Вартість унції золота станом на 24 лютого 2024 року
Вартість унції золота станом на 24 лютого 2024 року
Фото: CNBC

Ще один вагомий фактор впливу – активізація центральних банків у питанні купівлі дорогоцінного металу. За останні роки деякі країни встановили рекорди в обсягах вкладень, наприклад, лідерами стали центробанки Китаю та Росії, а значний приріст інвестицій у золото зафіксували в Індії, Бразилії, Туреччині.

Варто зазначити, що саме золото вважають одним із найбільш стабільних джерел фінансових вкладень. Українцям слід замислитися над можливістю диверсифікації власних заощаджень: долари і євро хоч і легше дістати, зате вони не здатні обіцяти власникам стовідсотковий приріст капіталу.

Як українці можуть інвестувати в золото

Варіантів існує не багато. Серед доступних способів вкладення коштів такі:

  • купівля фізичного металу у вигляді злитків, монет або стружки;
  • відкриття банківського металевого рахунку;
  • ринкові інструменти.

Що стосується першого варіанту, то він не завжди передбачає дохід. Купивши золоті злитки, українці не зможуть повернути їх у банк після стрибка вартості, оскільки фінансові установи не приймають метали назад. Єдиний шлях – продати приватним особам, здати в ломбард чи ювелірний магазин.

Та варто розуміти, що на чорному ринку ціна зазвичай менша, ніж офіційна. Отже найбільш вірогідно, що інвестори втратять кошти, а не зароблять. Така сама історії з монетами: за ними дійсно полюють нумізмати, щоб долучити до колекцій, але часто кінцева вартість не відповідає очікуванням, оскільки залежить від дизайну, якості карбування, тиражу та інших факторів.

Інвестиції за допомогою спотових ETF – хороший спосіб законсервувати якусь суму, щоб у майбутньому, коли ціна на золото виросте, бути у плюсі фінансово. Але українцям потрібно звертатися до брокерів, які надають послуги посередників, оскільки фізичні особи самостійно купити акції на біржі не можуть.

Раніше сайт Pro Гроші писав, яка інвестиція стала найприбутковішою у 2023 році. Також ми повідомляли, що ціни на золото побили рекорд і розповідали, що відбувалося з дорогоцінним металом минулого року.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.