Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Енергосистема вже дала збій? Хто з українців відчує проблеми зі світлом вже незабаром

Деяких українців вже 22 та 23 листопада торкнуться проблеми з електропостачанням у зв'язку з ремонтом обладнання в одному з регіонів країни

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні можливі перепади напруги

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

У деяких українців можуть виникати проблеми з електропостачанням впродовж 22 та 23 листопада. Однак про віялові відключення світла наразі не йдеться.

Як повідомили у Хмельницькобленерго, в одній із західних областей країни можливі перепади напруги в електромережах.

У компанії підкреслили, що деякі споживачі можуть помітити тимчасові зміни у параметрах напруги в електромережах. Споживачам особливо переживати не варто, адже перепади напруги відбуватимуться у зв'язку із проведенням ремонтних робіт на високовольтному обладнанні ліній електропередачі та застосуванням резервної схеми розподілу електричної енергії.

Зазначається, що роботи торкнуться міста Хмельницького. Також змінитися параметри напруги можуть на території наступних громад:

  • Хмельницької;
  • Дунаєвецької;
  • Красилівської.

Споживачів просять з розумінням поставитися до цієї ситуації. Енергетики переконують, що роботи на обладнанні суттєво поліпшать надійність розподілу електричної енергії споживачам вказаних громад.

Чи зміняться тарифи на світло

До кінця найближчого осінньо-зимового періоду українця платитимуть за світло за тарифом 2,64 гривні за кВт/год. Хоча 17 листопада низка ЗМІ та Telegram-каналів поширили інформацію про те, що перерахунок тарифу розпочнеться вже з 1 січня 2024 року. Втім, у Міністерстві енергетики ці дані оперативно спростували.

Водночас очільник Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) Костянтин Ущаповський вважає, що наразі побутові споживачі сплачують за світло не за ринковою ціною. Так, зараз собівартість кіловат-години, якщо враховувати податки, вже становить 6,6-6,96 гривні.

Чи загрожують українцям масовані відключення світла у листопаді

Ми вже пояснювали, до яких потенційних ситуацій взимку мають підготуватися громадяни. Заступниця міністра енергетики Ярослава Демченкова вважає, що наразі відключення світла в Україні не запроваджуватиму, але такий варіант розвитку подій все ж існує, якщо:

  • росіяни знову почнуть масовано обстрілювати об’єкти енергетичної інфраструктури;
  • станції отримають серйозні пошкодження через атаки;
  • погодні умови будуть заважати ремонтним роботам і негативно впливатимуть на стан мережі.

Втім поки енергосистема функціонує злагоджено та стабільно, не варто хвилюватися за відсутність світла. Точкові проблеми можливі, але над їх розв'язанням відразу працюють енергетики.Тож у листопаді відключення електрики малоймовірні, хіба що одночасно спрацюють три вказані умови.

Раніше ми писали, яке випробування має пройти українська енергосистема найближчим часом. А ще ми розповідали, що дозволили робити українцям через загрозу блекаутів взимку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.