Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Нова проблема для російського газу: що хочуть дозволити країнам-членам ЄС

Європейський Союз має намір ще більше обмежити доступ до своїх газових потужностей і терміналів

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Росії можуть відмовляти в імпорті на місцевому рівні

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

У Європі обговорюють можливість надати країнам-членам дозвіл на часткове чи повне блокування купівлі потужностей у газопроводах компаніями з Росії та Білорусі. Тобто окремі держави, маючи підстави та обґрунтування, зможуть самостійно відмовляти в імпорті ресурсу та доступі до терміналів скрапленого газу.

Про це йдеться у тексті законопроєкту, який опинився у розпорядженні Financial Times.

Після початку повномасштабної війни в Україні Європейський Союз наклав на Росію серйозні санкції та взяв курс на скорочення своєї енергетичної залежності. Зокрема, почав поступово відмовлятися від купівлі газу та нафти. Хоча й досі Європа залишається одним із найбільших клієнтів Росії по викопному паливу. Від їхніх ресурсів значно залежать:

  • Австрія;
  • Угорщина;
  • Іспанія;
  • Бельгія.

Тепер учасники переговорів від країн-членів ЄС і Європарламенту планують ухвалити документ, який розширить повноваження урядів щодо заборони російським і білоруським компаніям доступу до трубопроводів і LNG-терміналів. Тобто вони не зможуть купувати потужності та експортувати газ через місцеву позицію, а держави захистять інтереси безпеки.

За словами одного високопосадовця ЄС, ухвалення законопроєкту дасть підставу енергетичним компаніям розривати контракти з російськими постачальниками газу без необхідності виплачувати компенсацію за дострокове закінчення контрактних зобов’язань.

Бо на прикладі самої Росії, Газпром заборгував клієнтам величезні суми через припинення транзиту або його безпідставне скорочення після початку війни в Україні. Компанії були змушені звертатися в арбітражний суд для отримання відшкодування.

Зауважимо, документ повинні офіційно затвердити у Європарламенті, щоб він набув чинності для всіх країн-членів ЄС.

Вимоги Нафтогазу до російського Газпрому

НАК "Нафтогаз України" підписав із Газпромом контракт на п’ять років у 2019 році. Попри війну, транзит українською територією продовжується, але російський монополіст довгий час не виконує контрактні зобов’язання в повному обсязі. Нафтогаз звернувся до суду з вимогою виплатити відшкодування за створення умов для припинення транспортування ресурсу.

"Сума буде зростати з огляду на те, що попереду ще 2024 рік. Станом на сьогодні накопичення на оплату – 679 млн доларів", – зазначив голова компанії Олексій Чернишов.

Після закінчення контракту його продовжувати не будуть. Наразі Нафтогаз формально виконує взяті на себе завдання, щоб забезпечувати стабільні поставки газу країнам Євросоюзу. Обсяг транзиту станом на кінець 2023 року дорівнює 42 мільйони кубічних метрів на добу. І навіть якщо російський Газпром взагалі зупинить транзит, Україна готова до подібного сценарію і зможе вжити потрібні заходи.

Раніше сайт Pro Гроші писав про неприємні новини для Газпрому та розповідав, як акції компанії перетворюються в "пил". Також ми повідомляли, як Нафтогаз планує позбавити росіян шалених прибутків.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.