Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Проблем з газом, нафтою та вугіллям більше немає: Європа виходить з енергетичної кризи

Розповідаємо, яка ситуація склалась з енергоресурсами в Європі та якою буде ціна на блакитне паливо в 2024 році

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Енергетична криза в ЄС добігає кінця

Фото: Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Напруга в Європі через перебої в постачанні енергоресурсів поступово знижується. Важкий період, який був спричинений обмеженнями через пандемію та санкціями введенеми союзниками України після початку повномасштабного вторгнення, через 18-24 місяці поступово завершується.

Про це пише Reuters.

Проблемою, яка залишилась у країн Європи, вважається зниження промислової конкурентоспроможністі. Така тенденція пов’язане з тим, що європейці замінили відносно дешевий російський трубопровідний газ на відносно дорогий СПГ. Однак кризою таку ситуацію назвати не можна, радше — хронічною проблемою.

Якщо оцінювати ситуацію на газовому ринку в реальному вираженні, то можна помітити таку тенденцію:

  • ціна газу на рік вперед у 2023 році становила в середньому 53 євро;
  • між 2015 і 2019 роками — в середньому 23 євро за п’ять років;
  • між 2010 і 2014 роками — в середньому 32 євро за п`ять років.

Хоча ціни на газ все ще перебувають на високому рівні, вони більше не знаходяться на кризових рівнях. Тому в 2024 році вони можуть знизитись ще більше.

Яка ситуація з іншими енергоресурсами в світі

Цього місяця середня вартість ф’ючерсів на нафту Brent складає 82$ за барель. Якщо враховувати поправки на інфляцію, ситуація на нафтовому ринку відповідає медіані з початку століття.

З вугіллям ситуація також стабілізувалась, дефіцит вдалось зменшити. Генератори змогли значно збільшити запаси палива за рахунок відновлюваної сонячної та вітрової генерації, а також завдяки нарощування темпів видобутку в шахтах Китаю.

Що очікує енергетичну систему України

Як раніше розповідав голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький, енергосистема України витримає будь-які атаки з боку ворога і в весну ми можемо увійти з робочою енергосистемою. Він запевняє, що панікувати точно не треба.

За словами Кудрицького, енергосистема України може пройти цілу зиму. Але у певних випадках можуть виникнути проблеми через обстріли.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що Україну чекає ще одна важка зима та розповідав, що у владі спрогнозували, чи вистачить нам ресурсів. Також ми повідомляли, що Росія атакувала одну із ТЕС та влаштувала блекаут на ЗАЕС.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.